El cap de Govern, Toni Martí, i les ministres d'Exteriors i de Medi Ambient, Maria Ubach i Sílvia Calvó, durant la reunió del Pacte d'Estat amb els agents econòmics i socials. (Foto: C.G.)
El president de l'APRA, Xavier Coma. (Foto: C.G.)
El cap de Govern, Toni Martí; les ministres d'Exteriors i de Medi Ambient, Maria Ubach i Sílvia Calvó; i el conseller demòcrata, Miquel Aleix; durant la reunió del Pacte d'Estat amb els agents econòmics i socials. (Foto: C.G.)
L'inici de la reunió del Pacte d'Estat amb els agents econòmics i socials. (Foto: C.G.)
L'inici de la reunió del Pacte d'Estat amb els agents econòmics i socials. (Foto: D.R.)
Internacional

El Govern espera tancar la lliure circulació de mercaderies amb la Unió Europea al desembre

Marti i Pintat es reuniran per valorar la proposta del liberal per ser observador actiu en les negociacions

La lliure circulació de mercaderies de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) es podria tancar el mes de desembre. Aquest és l’objectiu del Govern i ho ha explicat durant la reunió del pacte d’Estat amb els agents econòmics i socials. La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach ha manifestat que això permetria treballar l’any vinent en altres aspectes. “Hi ha la lliure circulació de serveis i ja hem començat a fer intercanvis. La Unió Europea ens ha lliurat dos propostes de textos sobre el que és el lliure establiment i el transport”.

Un altre dels temes que s’han tractat durant la reunió ha estat el de període de transitorietat que Andorra ha proposat que sigui de 20 anys. Segons Ubach, l’ideal seria mantenir unes comissions de seguiment. “La Unió Europea no ha contestat negativament a la proposta de 20 anys, el que els importa és que durant aquest període hi hagi sessions de seguiment. La nostra idea és establir un calendari i que cada cinc anys ens puguem reunir amb ells”.

La reunió del pacte d’Estat ha servit per constatar l’avenç en unes negociacions que la ministra d’Afers Exteriors ha qualificat de llargues i feixugues. Ubach s’ha referit també a la proposta del president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat de ser observador actiu en les negociacions amb la UE. En aquest sentit, ha anunciat que el cap de Govern, Toni Martí, es reunirà amb Josep Pintat aquest dimarts per avaluar la seva proposta.