El catedràtic de física quàntica de la Universitat de Barcelona, José Ignacio Latorre, durant la seva ponència. (Foto: C. G.)
El secretari d'Estat de Funció Pública i Reforma de l'Administració, Antoni Rodríguez Angrill, obre el seminari. (Foto: C. G.)
El secretari d'Estat de Funció Pública i Reforma de l'Administració, Antoni Rodríguez Angrill, obre el seminari. (Foto: C. G.)
El secretari d'Estat de Funció Pública i Reforma de l'Administració, Antoni Rodríguez Angrill, obre el seminari. (Foto: C. G.)
El director de Seguretat i Control d'Andorra Telecom, Cesar Marquina, durant la inauguració del seminari. (Foto: C. G.)
Innovació

Neix l'Andorra Quantum Valley, projecte per crear un clúster d'empreses sobre tecnologia quàntica

"Tenim una potència de càlcul que mai havíem sospitat", però que pot causar greus problemes de seguretat a la xarxa, alerta un expert

Als actuals clústers del país en salut i benestar, esports, educació i Actinn (nascut de la iniciativa privada), se li pot sumar properament un clúster en tecnologia quàntica. Així ho ha anunciat aquest dilluns al migdia Alfonso Rubio, el director general d’Entanglement Partners, empresa especialitzada en el sector. Al clúster, en fase inicial, se l’ha anomenat Andorra Quantum Valley, i pretén unir a empreses de tecnologia quàntica amb el sector bancari. Rubio ha presentat el projecte davant una seixantena de persones, participants al seminari sobre computació quàntica i ciberseguretat que ha organitzat Andorra Telecom, amb la col·laboració de l’Associació pel Control i l’Auditoria dels Sistemes d’Informació (ISACA).

La mecànica quàntica és la teoria que descriu la natura a la seva mida més petita, tal com ha explicat el catedràtic de la Universitat de Barcelona, José Ignacio Latorre. Implica que l’home està arribant al control dels àtoms individuals. Aplicat a la tecnologia, i més concretament a la computació, “tenim una potència de càlcul que mai havíem sospitat”, ha assegurat Latorre. “Una gran revolució” que, ja al 2018, tindrà aplicacions més concretes amb el que s’anomena “supremacia quàntica”, és a dir, amb la presentació d'“un ordinador que farà tasques que no és capaç de fer el superordinador més gran de la terra”.

Però no tot són bones notícies. Una de les aplicacions més importants d’aquesta física és que és “molt agressiva” i pot comportar el trencament de la criptografia actual, basada en la factorització, ha alertat el catedràtic. Anant més a les afectacions per al ciutadà, pot afectar la seguretat de qualsevol moviment que fa per Internet, com una transacció econòmica o pujar una fotografia al núvol.

De fet, Rubio ha volgut anar més enllà i ha assegurat que el món “està en ciberguerra”. Quan una computadora quàntica pugui trencar els algoritmes actuals tota la informació, present i passada, quedarà al descobert. Per aquest motiu, és un sector en el qual cal aprofundir i amb futur empresarial, motiu pel qual es vol impulsar el clúster a Andorra. 

Pel que fa als perills de la computació quàntica, el director de Seguretat i Control d’Andorra Telecom, Cesar Marquina, ha assegurat que de moment a la companyia no s’hi està treballant a nivell pràctic, però sí que ja s’estudien els possibles “impactes” futurs per al mercat, “des del punt de vista de les telecomunicacions i de la privacitat d’informació”.