Aparador d'una immobiliària amb l'anunci de diversos pisos de compra. (Foto: D. R.)
Indicadors

Hipoteques a la baixa, lloguers a l'alça

L'euríbor cau i l'Índex de Preus al Consum augmenta

Les famílies d’Andorra amb hipoteques a interès variable que hagin de revisar la seva quota durant aquests dies estalviaran de mitjana uns 79,3 euros anuals amb el nou mínim històric del -0,190% que va assolir l’euríbor al desembre. L’euríbor a dotze mesos, l’indicador més utilitzat per fer el càlcul de les hipoteques al país, acumula ja 23 mesos consecutius en negatiu, cosa que farà que, en termes generals, les quotes d’aquests crèdits baixin al voltant de 67 euros anuals de mitjana. Així, els que tinguin contractada una hipoteca tipus de 125.000 euros i un marge financer del 0,75% sobre l’euríbor que hagin de revisar anualment la seva quota segons les xifres del desembre podran estalviar fins a uns 6 euros en la seva quota mensual o uns 72 euros a l’any, i els que en tinguin una de 300.000 euros a 25 anys podran gaudir d'una rebaixa de 175 euros.

L'euríbor es manté, doncs, a la baixa malgrat que el Banc Central Europeu ja ha avisat que reduirà a la meitat la seva intervenció en els mercats. En qualsevol cas, el president del BCE, Mario Draghi, ja ha donat senyals que la sortida de la seva política expansiva (coneguda com QE) serà lenta i gradual, de manera que, de moment, els tipus d'interès es mantenen en mínims històrics.

Lloguers un 2,6% més cars

Al contrari que les hipoteques, els lloguers s'encariran aquest any un 2,6% en funció de l'Índex de Preus al Consum (IPC) avançat que es va difondre la setmana passada. Això implica que es pagaran 26 euros més mensuals si el lloguer actual és de 1.000 euros i 15 si actualment se n'abonen 600. Aquest augment coincideix amb una mancança de pisos de lloguer que ja es va constatar amb les dificultats dels temporers d'esquí per trobar un habitatge durant els mesos de novembre i de desembre.

Els lloguers són més cars a les dues parròquies centrals, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, i no hi ha xifres sobre els pisos que estan desocupats. Alguns no residents no han regularitzat els seus béns patrimonials. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va advertir el mes d'agost passat que no hi ha manera de saber quants pisos buits hi ha al país, ja que no existeix el registre de la propietat.