Dos turistes russos, a l'avinguda Meritxell d'Andorra la Vella. (Foto: Arxiu ANA)
Turisme

El turista rus desperta de la hibernació

Després de la caiguda del 70%, Andorra torna a les xifres d'abans de la crisi

Andorra ha recuperat el turista rus després de la caiguda que es va produir els darrers anys de fins un 70%. L'augment s'ha produït tant en el turista que ve mitjançant un operador turístic com el que organitza el viatge pel seu compte, segons explica Manel Ara. El president de la Unió Hotelera afegeix que el primer ve al país a partir del 10 de gener coincidint amb l'any nou ortodox i que el segon ho fa abans del 31 de desembre. El principal motiu per al descens de turistes russos va ser la davaluació del ruble el 2014, quan la moneda va patir la seva pitjor caiguda des del 1999. Al mateix temps, amb la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern a Sotxi (Rússia), es van fer campanyes perquè els russos es quedessin a esquiar al seu país.

El turista rus que ve a través d'un operador turístic té un paquet amb el vol, l'estada i el forfet. Normalment, és un viatge amb la companyia àeria russa Aeroflot, que el porta de Moscou a Barcelona i d'allà amb autobús fins a Andorra. Segons fonts dels principals operadors turístics aquesta temporada d'hivern vindran al país uns 12.000 turistes russos, cosa que suposa entre un 70 i un 80% del total, amb un augment proper al 20%. La resta preparen l'estada per les principals plataformes de reserves com ara Booking o TripAdvisor. Ara subratlla que "més que quantitativament aquests indicadors són la prova que aquest mercat s'està recuperant".

La recuperació del turista rus també s'ha constatat a les pistes d'esquí i ha contribuït als bons números de les estacions per les festes de Nadal i Cap d'Any. Grandvalira ha tingut uns 16.600 esquiadors per dia, cosa que suposa un augment del 4%, i per Vallnord han passat més de 110.000 esquiadors.