Un client posa combustible al seu vehicle. (Foto: Arxiu ANA)
Consum

El petroli puja i la butxaca pateix

El cru se situa en màxims des del 2015 i serà més car omplir el dipòsit i posar la calefacció de gasoli

Després d'un any de retallada de producció petrolera per part de l'Organització de Països Productors de Petroli (OPEP) i de Rússia, el barril de petroli ha tornat a assolir preus que no es produïen des de fa dos anys i mig, afegint molta pressió al creixement del Producte Interior Brut (PIB). La baixada dels preus els anys 2014 i 2015 va suposar un gran estímul per a la recuperació de l'economia just a la sortida de la gran recessió. Ara aquest augment arriba just quan el PIB ha entrat en un procés d'alentiment condicionat per la moderació del consum.

La cotització del barril de Brent de referència a Europa està en 68 dòlars (57 euros) molt per sobre dels 44-45 dòlars (36-37 euros) en què s'ha mogut durant els dos últims anys. Això tindrà una conseqüència immediata: l'augment de preus a l'hora d'omplir el dipòsit del cotxe i de posar la calefacció de gasoli. Així si es manté la cotització del barril, la gasolina i el gasoli s'encariran una mitjana d'onze i deu cèntims per litre, segons han confirmat diversos responsables de benzineres d'Andorra. Un altre efecte és que el consum no creixerà i que tampoc ho farà el Producte Interior Brut (PIB). Aquest dimarts, els preus mitjans de les benzineres del país són els següents: la gasolina sense plom de 95 octans (1,109 euros), la sense plom de 98 octans (1,169 euros), el gasoli (0,986 euros), el gasoli de calefacció (0,740 euros) i el gasoli plus (1,016 euros).

Ara, la incògnita és saber fins quan es mantindrà aquesta tendència a l'alça del preu del barril, que es deu a una limitació de producció per donar sortida a l'estoc existent. L'OPEP i deu grans productors més van decidir el mes de desembre passat mantenir fins a finals del 2018 la seva política de retirar 1,8 milions de barrils diaris del mercat per reduir les reserves emmagatzemades a les nacions consumidores i evitar la caiguda dels preus. Un altre motiu és el tancament d'un important oleoducte al Mar del Nord, a causa del seu mal estat de conservació. En concret, l'oleoducte denominat Forties, el més gran del Regne Unit amb una capacitat de 450.000 barrils diaris, estarà fora de servei durant diverses setmanes fins que sigui reparat.