Diversos bitllets d'euro. (Foto: Arxiu ANA)
Internacional

L'euro s'enfila sobre el dòlar

La Xina, els fons especulatius i el Banc Central Europeu estan al darrera de l'augment de la cotització

L'euro està assolint els seus màxims de fa tres anys respecte al dòlar. Aquest dijous ha tornat a superar la barrera dels 1,20 dòlars. Quin són els motius d'aquesta pujada? Els fons especulatius (Hedge funds) estan treient rendiment a la seva gran aposta per la moneda única europea.

Al mateix temps, les notícies sobre un fre en la compra de deute dels Estats Units per part de la Xina han controbuït a baixar la cotització de la divisa nord-americana. El tercer aspecte que ha jugat a favor de l'euro ha estat la publicació, aquest dijous al migdia, de les actes del Banc Central Europeu (BCE). Segons el que figura en les esmentades actes de les reunions mantingudes durant el mes de desembre, la majoria dels consellers volen començar a preparar el mercat de cara a la propera retirada del seu programa de compra de deute, un programa que el BCE té previst mantenir almenys fins el pròxim mes de setembre. Això també implicarà una pujada dels tipus d'interès.

L'any 2013, l'euro va protagonitzar la seva pujada més gran enfront del dòlar des del 2003 amb una revalortizació anual propera al 14%. La pujada de la moneda europea també ha tingut repercussió amb la lliura esterlina, per sobre dels 89 penics.