La borsa de Barcelona durant una sessió. (Foto: Bbcn)
Internacional

Les borses europees tremolen

L'Ibex tanca a Espanya amb la xifra més baixa dels darrers onze mesos

Les borses europees han patit un castig dur en aquesta jornada de dijous. L'Ibex, l'indicador espanyol, ha patit una caiguda del -2,21%, Frankfurt ha tancat amb un -2,62% i Londres amb un -1,51%. Han començat les sessions amb unes caigudes moderades que han anat augmentat a mesura que avançava la jornada i sobretot quan Wall Street, a Nova York, ha obert les portes amb números negatius i quan s'ha conegut la notícia que el Banc d'Anglaterra ha decidit mantenir els tipus d'interès.

Per tant, res indicava la caiguda. Aquest dimecres la sessió va ser positiva i les notícies convidaven a l'optimisme per la formació del govern a Alemanya, les bones xifres comercials de la Xina i els bons resultats presentants en el balanç del 2017 d'empreses importants com Total, Unicredit o Societé General que han obtingut uns beneficis superiors als inicialment previstos.

Un dels més perjudicats durant aquesta setmana ha estat el petroli, que encadena amb la d'aquest dijous cinc sessions consecutives caient més de l'1%. L'augment de la producció als Estats Units i la pujada del dòlar han deixar el barril de Brent cotitzant per sota dels 65 dòlars (53 euros), cosa que penalitza, i de valent, els valors més lligats a aquesta matèria prima com Repsol, que s'ha deixat un 3,34%. L'Ibex ha tancat en els 9.756 punts, la xifra més baixa dels darrers onze mesos i només Endesa ha cotitzat a l'alça amb un 0,53%.

Els experts fan una crida a la prudència i no descarten més ensurts durant els propers dies. Ara per ara l'ensurt del dilluns passat es manté en el cos de les borses europees.