L'empresa canadenca Cronos, especialitzada en cànnabis cotitza des d'aquesta setmana a la borsa de Nova York. (Foto: Nasdaq)
Empresa

El cànnabis cotitza en borsa

Els inversors acullen amb entusiasme l'arribada de la primera empresa del sector a Wall Street

Els inversors de Wall Street han acollit aquesta setmana amb entusiasme l'arribada al mercat oficial del Nasdaq de la primera empresa únicament especialitzada en el cànnabis, la canadenca Cronos, fent pujar la seva acció un 20%. Els papers de la societat, que conrea i distribueix cànnabis terapèutic i recreatiu en quatre continents, ja podia operar a la borsa de Toronto, així com en forma privada a Nova York sota la forma d'American Depositary Receipts (ADR), certificats que permeten una signatura estrangera de ser negociada als Estats Units sense haver de plegar-se a l'exigent reglamentació del país.

Però aquest dimarts Cronos ha estat autoritzada a cotitzar la seva acció a la plataforma oficial del Nasdaq, la borsa electrònica que sobresurt a Times Square a Nova York, així com Apple o Amazon. Això implica que respon ara a totes les exigències del gendarme nord-americà dels mercats financers, la SEC (Securities and Exchange Commission).

Aquesta evolució va ser qualificada pel president executiu de Cronos, Mike Gorenstein, com una "etapa més per a l'empresa". Cronos havia perdut prop de 2% el dia del seu debut al Nasdaq però va pujar 20,34% aquest dimecres. Aquesta sorollosa arribada a la borsa novaiorquesa respon a l'explosió del mercat del cànnabis al món. L'Uruguai es va convertir al desembre de 2013 en el primer país que va legalitzar la producció, distribució i el consum de cànnabis. Als Estats Units, tot i que la droga dolça encara està prohibida a nivell federal, diversos estats van autoritzar la seva comercialització. Diversos països van legalitzar també el cànnabis per a ús terapèutic. Al Canadà, l'ús recreatiu serà legal a partir de l'1 de juliol del 2018.