Cinc estudiants d'ESADE a la seu de l'escola. (Foto: Esade)
Internacional

El Full-Time MBA d’ESADE, el millor d’Europa per a dones professionals, segons el 'Financial Times'

La classificació també destaca l’excel·lència acadèmica del programa, que és el tercer del món en percentatge de professores al claustre

El 'Financial Times' ha reconegut el Full-Time MBA d’ESADE com el millor d'Espanya i d'Europa per a dones professionals, en el nou rànquing 'Top 50 MBA for Women', elaborat a partir dels resultats sobre diversitat de gènere del seu rànquing de Global MBA. A aquesta onzena posició a escala mundial, hi han contribuït especialment l'increment salarial de les graduades (3r d'Europa), el desenvolupament de la carrera professional (4t d'Europa i 10è del món) i la mobilitat internacional (10è del món). A més, el rotatiu britànic també ha reconegut l'excel·lència acadèmica del programa, en considerar-lo el tercer millor del món en percentatge de professores al claustre.

Per Eugènia Bieto, directora general d’ESADE, aquest nou rànquing del 'Financial Times' és un reconeixement important a la labor que les escoles de negocis han fet als darrers anys en matèria de diversitat de gènere: "Per bé que els temps estan canviant, la societat en general no ha avançat prou pel que fa a l'accés de les dones a llocs de responsabilitat en igualtat de condicions". I "encara que les dones són majoria en els graus universitaris", ha afegit, "el percentatge d'alumnes que decideixen cursar un MBA o qualsevol altre programa directiu continua essent molt baix". I ha conclòs: "Convido les dones a fer el pas i demostrar que estan preparades per exercir càrrecs d'alta responsabilitat", ha afirmat.

Tanmateix, en el cas d’ESADE, aquesta bretxa es va reduint: actualment, el 32% dels participants del Full-Time MBA i el 40% dels de l’Executive MBA són dones, i l’escola impulsa nombrosos projectes per fomentar la igualtat de gènere, tant a dins com a fora de les aules. Entre ells, cal destacar la participació d’ESADE com a partner acadèmic de Promociona, una iniciativa promoguda i desenvolupada per l'Institut de la Dona i per la Igualtat d'Oportunitats i la CEOE, amb l’objectiu de reforçar les competències i les habilitats per al lideratge de les seves participants, i que ja han cursat més de 400 dones.

Per Helene Nordgreen, MBA i directora del Women in Business Club d’ESADE, "el futur de les dones en els negocis no té límits". I ha recordat que l’MBA els proporciona avantatges competitius i els dóna visibilitat en la seva carrera professional i accés a les millors empreses. Concretament, ha destacat de l’MBA d’ESADE "l'èmfasi en el treball en equip i l'esperit de col·laboració, la combinació de diferents metodologies d'ensenyament i la dimensió reduïda de les classes".

Pel que fa a la de recerca i al debat social, cal destacar la publicació, aquest curs, de la segona edició de l’ESADE Gender Monitor, una enquesta sobre l’equitat de gènere a les empreses, centrada en aquesta ocasió en la importància de les xarxes professionals per al desenvolupament de la carrera directiva de la dona, i la presentació de l'anàlisi Inversió amb una perspectiva de gènere, elaborada per l'Institut d'Innovació Social d’ESADE amb l’objectiu d’analitzar les fórmules de finançament de les empreses socials creades per dones a Europa.

A més, ESADE s'ha adherit al protocol #DóndeEstánEllas, amb el qual el Parlament Europeu vol promoure la igualtat de gènere en els actes públics. La iniciativa, que engloba diferents 'think tanks', institucions, associacions i organitzacions de la societat civil, entre les quals ESADE és l'única escola de negocis, té com a objectius principals animar les dones del nostre entorn a participar en debats públics, conferències i actes de comunicació, i visibilitzar el seu paper i la seva contribució al progrés de la Unió Europea. A més, l’any 2016 ESADE es va adherir a la plataforma #HeForShe, una iniciativa impulsada per l'actual ex-secretari general de les Nacions Unides Ban Ki-moon, que té com a objectiu impulsar la presència de la dona en diferents àmbits de la societat.