El cap de Govern, Toni Martí, conversa amb el president del grup parlamentari de DA, Ladislau Baró. (Foto: M. M.)
Sector públic

Costa recrimina que l'adjudicació directa a l'empresa Spai és 'estranya, com a mínim'

El cap de Govern recorda que el tema ja està judicialitzat a la Fiscalia

El Govern ha tornat a defensar, aquesta vegada durant la sessió de control, que l'adjudicació directa i en caràcter d'urgència, a l'empresa Spai pel manteniment del 'hardware' i el 'software' de tot el maquinari IBM gestionat pel departament de Sistemes d’Informació (DSI), és correcte i no es deu a una manca de previsió el fet d'haver-la adjudicat a dit. Segons l'executiu, el caràcter d'urgència es va fer per evitar que el sistema es quedés durant uns mesos sense servei i la qüestió que s'hagi fet de manera directa respon al fet que l'empresa, vinculada familiarment amb el cap de Govern, Toni Martí, és l'única del país que pot subministrar el servei actualment.

Aquestes explicacions no han estat suficients per al conseller liberal, Ferran Costa, que ha denunciat possibles irregularitats en adjudicacions anteriors per les mateixes feines a la mateixa empresa i ha apuntat que aquestes i la darrera contractació són "com a mínim estranyes". Segons ha pogut constatar Costa, arran de la documentació facilitada per l'executiu, que durant l'adjudicació que es va fer el 2016 es va contractar en primera instància només el servei de maquinària del sistema a l'empresa Spai i es deixa sobre la taula l'adjudicació del programari perquè podia suposar un sobrecost. Dues setmanes després, i segons explica Costa, es va realitzar la contractació de l'empresa Spai també pel programari i pel mateix preu que s'havia indicat dues setmanes abans. El conseller liberal denuncia que s'havien presentat dues empreses més, a part de l'adjudicatària, que presentaven un cost més baix. "No s'aguanta per enlloc", ha denunciat.

Davant d'aquestes crítiques la ministra de Funció Pública i Reforma de l'Administració, Eva Descarrega, ha defensat que la partició de l'adjudicació es va fer per demanda de l'empresa i pel que fa als detalls recriminats per Costa, la ministra s'ha limitat a apuntar que no disposava dels detalls concrets per respondre a la demanda. El conseller liberal ha apuntat que la sessió era una bona oportunitat perquè el Govern esclarís els fets i la no resposta afegeix dubtes a l'adjudicació.

El cap de Govern, Toni Martí, ha entrat al tall de la discussió i ha recordat que tota la documentació ja ha estat posada en mans de la Fiscalia perquè analitzi "a fons l'adjudicació i que es faci públic tot; ens ho devem", ha expressat Martí, que ha reconegut que al seu germà no li agrada sortir als mitjans arran de l'explosió d'aquest tema a nivell mediàtic. Finalment, el president suplent del grup mixt, Pere López, ha recordat que tenen una demanda d'informació pendent respecte l'adjudicació del 2018 i ha denunciat que "no es una bona pràctica esperar que s'acabi la contractació per realitzar-la a correcuita", ha puntualitzat. Martí ha explicat a López que rebrà la informació pertinent.