Vinyes de la finca de l'Any de la Part, a Ordino. (Foto: M. T.)
Internacional

Un projecte transfronterer recupera varietats de raïm per plantar cara al canvi climàtic

Forma part del programa Interreg entre Andorra, França i Espanya

El projecte transfronterer Valovitis ha trobat varietats que podrien ajudar a mitigar els problemes associats al canvi climàtic en la viticultura. Aquesta investigació transfronterera compta amb un pressupost de 700.000 euros, cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) mitjançant el Programa Interreg V-A Espanya, França, Andorra (Poctefa). Algunes d'aquestes varietats presenten una data de maduració més tardana o una major acidesa que permetria compensar l'augment del grau alcohòlic associat a l'augment de les temperatures. Així ho ha confirmat el químic Ricardo López, investigador del Laboratori d'Anàlisi del Aroma i Enologia de la Universitat de Saragossa, pertanyent a l'Institut Universitari Mixt Agroalimentari d'Aragó (IA2), que ha analitzat química i sensorialment els més de 200 vins elaborats a partir de les varietats recuperades al llarg de dos anys. Aquesta iniciativa transfronterera, en el qual també participen el Centre de Transferència Agroalimentària del Govern d'Aragó (CITA) i l'Institut Francès de la Vinya i el Vi (IFV), ha presentat als viticultors els resultats dels vins elaborats en un seminari celebrat a l'espai Caixaforum a Saragossa.

Els vins s'han produït a partir de varietats de raïm en perill de desaparició, que han estat recuperades gràcies a la col·laboració ciutadana i al conservatori de varietats del govern d'Aragó pertanyent al Centre de Transferència Agroalimentaria. Entre els resultats trobats pel Laboratori d'Anàlisi del Aroma i Enologia en analitzar els vins, hi ha una varietat blanca que presenta notes de fruita tropical i una altra varietat que produeix un vi amb una intensa olor de pera i anís. En alguns vins negres elaborats s'han detectat molècules que produeixen olors a pebre negre, caramel o clau d'olor.

Totes aquestes característiques són interessants des del punt de vista comercial, ja que són molt apreciades pels consumidors de vi. En el seminari, dirigit als enòlegs de la regió, els investigadors van presentar les característiques vitícoles i enològiques de les varietats recuperades, així com els resultats sensorials i químics. Els assistents al seminari van poder també tastar alguns dels vins més interessants elaborats amb aquestes varietats. El projecte Valovitis segueix necessitant la col·laboració ciutadana per trobar més vinyes en perill de desaparició i evitar la pèrdua del patrimoni varietal. A través del web del projecte (www.valovitis.eu) es pot informar l'equip d'investigadors sobre vinyes antigues o abandonades que poguessin ser espècies valuoses i recuperables.