La itinerància audiovisual arribarà l'1 d'abril. (Foto: Arxiu ANA)
Internacional

Els europeus podran accedir des de l'1 d'abril a continguts de Netflix o Spotify quan viatgin a un altre país

La itinerància audiovisual no tindrà cap cost addicional per a l'usuari

Els ciutadans europeus, podran a partir de l'1 d'abril accedir als continguts contractats de les plataformes de pagament com Netflix o Spotify en les mateixes condicions i sense cap recàrrec quan viatgin a un altre país de la Unió Europea (UE). Així ho ha anunciat en una roda de premsa la comissària d'Economia i Societat Digitals, Mariya Gabriel.

La comissària ha recordat que això serà possible gràcies a les noves normes sobre la portabilitat transfronterera dels continguts en línia que entraran en vigor el proper 1 d'abril, que suposen "una materialització positiva i tangible del mercat únic digital" i "completen el tríptic" amb les normes per eliminar la itinerància i el bloc geogràfic a les compres per Internet.

"Són bones notícies per als ciutadans", ha assegurat la comissària, que ha recordat que podran accedir als continguts de serveis en línia a un altre país de la UE tant si es desplacen per vacances o treball, durant "uns dies o uns mesos". "Constituiran la prolongació virtual de la seva maleta i els acompanyaran a l'estranger", ha recalcat. Les noves normes de portabilitat cobreixen "tota una varietat de serveis de contingut en línia com en serveis en 'streaming' i descàrrega de pel·lícules, però també de sèries televisives i música" i permetrà als ciutadans seguir beneficiant-se de "tot el seu catàleg habitual en les mateixes condicions de qualitat".

Mariya Gabriel ha recordat que les noves normes es limiten ara com ara a garantir la portabilitat dels continguts contractats al país de residència quan es viatja a un altre país de la UE i no tracta les subscripcions de serveis contractats a l'estranger, al mateix temps que ha aclarit que empreses i plataformes tenen llibertat per poder oferir l'accés a "continguts locals". Les noves normes no fixen cap límit de temps per beneficiar-se de la portabilitat i serà competència dels proveïdors verificar el país de residència del subscriptor, al final del contracte o durant la seva renovació.

La informació que oferirà el subscriptor serà limitada per menyscabar el menys possible la privadesa. Els proveïdors podran reclamar detalls de pagament com el pagament d'una llicència per a serveis de radiodifusió, el contracte per Internet o la connexió telefònica, controls de l'adreça IP o la declaració de residència del subscriptor però només dues dades de la llista i, a més, hauran de complir amb les normes de protecció de dades europees.

La normes també podran incloure els serveis oferts per les emissores de radiodifusió públiques si els consumidors ja tenen accés des de diferents aparells, els programes de televisió s'ofereixen a subscriptors el país dels quals de residència està verificat i els serveis de continguts en línia de pagament contra entrega o si el proveïdor accepta les normes de portabilitat de forma voluntària. Els proveïdors de serveis de contingut en línia gratuïts poden triar oferir la portabilitat o no.