Seu central de Philip Morris International. (Foto: Philip Morris)
Empresa

Philip Morris deixarà de fabricar cigarrets

Comercialitza, entre d'altres, Marlboro i Chesterfield

Philip Morris Internacional, líder en la indústria tabaquera i propietària de marques com Marlboro i Chesterfield, abandonarà el negoci dels cigarrets per vendre només productes lliures de fum, entre els quals es troben els IQOS (acrònim de 'I Quit Ordinary Smoking'). La idea és substituir lentament el tabac tradicional per aquest nou sistema sense combustió. Consta d'un cilindre amb una resistència elèctrica en el seu interior que genera una calor de 300 ºC i al qual se li aplica una càrrega de tabac (la meitat d'una cigarreta) laminat (no picat).

Aquest no es crema, sinó que s'escalfa, alliberant nicotina. Philip Morris, però, assegura que aquest sistema no allibera altres substàncies altament cancerígenes. "D'acord amb les nostres anàlisis químiques, l'aerosol d'IQOS conté, de mitjana, entre 90% i 95% menys de components nocius i potencialment nocius, en comparació amb el fum de la cigarreta", explica Ignacio González, científic espanyol de Philip Morris. El procés d'escalfament sense combustió redueix considerablement la formació de components nocius.

El 21 de març, l'empresa va informar que la fàbrica de la seva filial grega Papastratos a Aspropyrgos va cessar la producció de cigarrets per únicament produir Heets, que són les unitats de tabac utilitzades amb IQOS. L'operació va implicar una inversió de 300 milions d'euros per a la construcció de tres nous edificis i la substitució de línies de producció. A més, de Grècia hi ha plans de convertir els complexos actuals de Philip Morris a Romania i Alemanya per fabricar consumibles. Aquest sistema d'escalfat de tabac ja té presència a 38 països i el fan servir gairebé 5 milions de persones. El projecte pilot va començar el 2015 al Japó, i ara també es comercialitza a Corea, Espanya, Itàlia, el Canadà i Colòmbia. Per al 2025, l'objectiu de la companyia és que, el voltant del 30% del volum total del producte, provingui d'aquesta nova categoria en el món.

"En lloc de cremar el tabac, s'escalfa a través d'un dispositiu electrònic, de manera que, en no aconseguir la temperatura de la combustió, aquests milers de components químics que hi ha al fum, dels que hi ha un percentatge que són cancerígens, es redueixen entre un 90% i 95%. Volem introduir aquests nous productes i un dia deixar de vendre cigars, un canvi que serà gradual, perquè el nou producte substitueixi al segon", indica la companyia en un comunicat. El 2017, el 70% de la despesa en recerca i desenvolupament de la companyia en el món i el 40% de l'àrea comercial es va dedicar als nous productes sense fum.

La companyia també compta amb un dispositiu que utilitza una font alternativa de calor per extreure els sabors i la nicotina de les fulles de tabac, escalfant amb carbó.