Les inversions de BonÀrea Corporació durant el 2017 van augmentar un 19%. (Foto: BonÀrea)
Empresa

BonÀrea eleva un 16% els beneficis, fins als 55 milions

L'empresa compta amb tres establiments a Andorra

BonÀrea Corporació va tancar el 2017 amb una facturació de 1.674 milions d'euros, un 8,5% més que l'any anterior, segons ha informat aquest dijous la companyia. El benefici net va arribar als 55 milions d'euros, un 16% més que l'exercici anterior, i el flux de caixa generat va ser de 92,21 milions, un 9,6% més. BonÀrea ha obert en els darrers anys tres botigues a Andorra, a Andorra la Vella, a la Massana i a Sant Julià de Lòria.

Les inversions durant el 2017 van augmentar un 19%, fins als 55 milions d'euros. La companyia ha continuat reinvertint resultats, cosa que ha permès posar a les botigues 50 noves referències de productes d'alimentació, i s'han obert 19 nous supermercats BonÀrea i 21 establiments més s'han traslladat o ampliat. En el tancament del 2017 la companyia disposava de 468 establiments.

Segons la companyia, les xifres rècord de vendes i guanys venen motivades per les millores en els processos productius i logístics del grup, que arriba al consumidor final sense intermediaris, ja que integra verticalment tot el procés de producció, des del camp i les granges fins a les botigues. També ha influït en la millora de les vendes i beneficis les noves obertures i ampliacions de les botigues BonÀrea, així com l'augment de les referències de productes elaborats i d'alimentació que es venen en els seus establiments.

La millora dels processos ha permès rebaixar els costos i millorar la qualitat, cosa que facilita oferir millors preus o més qualitat als clients, segons la companyia. Per línies de negoci, les botigues BonÀrea van elevar un 10% les vendes, fins als 769 milions d'euros. Els altres canals de distribució —majoristes, 'cash & carry', horeca (hostaleria i restauració) i exportació— van facturar 210 milions, un 17% més. L'activitat de pinsos es va mantenir estable respecte a l'any anterior, amb unes vendes de 342 milions. L'activitat d'enginyeria i energia (que inclou les 51 benzineres Bon Àrea) va facturar 289 milions, un 12% més. Per últim, en sanitat animal i serveis agropecuaris es van facturar 22 milions, una xifra molt similar a l'any anterior.

Durant el 2017 la companyia de Guissona va crear 404 nous llocs de feina, amb la qual cosa la plantilla directa i subcontractada arribava a finals d'any a 4.860 persones. Actualment, en el conjunt d'empreses del grup hi treballen ja 5.241 persones, a més dels 4.000 pagesos que fan la primera part del cicle productiu a les granges i els 1.900 dependents o dependentes de les botigues franquiciades.

Les vendes de BonÀrea Cooperativa van ser de 289 milions, un 11% més, bàsicament per la venda de bestiar i aus criades a les granges dels socis. El resultat de la cooperativa va ser de 4,9 milions, un 3,3% més. La plantilla de la cooperativa va arribar a les 181 persones.

Les produccions avícoles i ramaderes dels socis van arribar a 35 milions de pollastres, 1,7 milions de gall dindi, 3 milions de guatlles, 38 milions de dotzenes d'ous, 749.000 porc i 54.000 vedelles. BonÀrea compta amb una àmplia experiència en el sector agroalimentari. Desenvolupa totes les activitats ramaderes, industrials i comercials necessàries per arribar al consumidor sense intermediaris. Des de 1959 han anat incorporant a l’estructura productiva, empresarial i comercial tots els elements necessaris per realitzar una integració vertical i així tancar el cicle productiu complet del producte carni.

La realització del cicle productiu complet ha esdevingut un repte per a tota l’organització. Actualment duu a terme tots els processos, des del naixement de les aus i el bestiar, passant per la fabricació dels pinsos, la cria i engreix dels animals, el sacrifici, la transformació i l’elaboració dels productes fins a la seva distribució i la venda directa mitjançant les botigues bonÀrea.

L’objectiu és millorar el rendiment de les explotacions ramaderes i atendre les necessitats dels clients que confien en l’eficàcia i professionalitat, oferint-los productes segurs, de la millor qualitat i al millor preu. Per assolir-ho compten amb unes equipades i modernes instal·lacions, equips de professionals implicats i uns processos totalment certificats (comptem amb l’ISO 9001 de qualitat, l’ISO 22000 de seguretat alimentària, l’ISO 14001 de gestió ambiental i l’OHSAS 18001 de seguretat i salut laboral.