L'habitació d'hotel accesible que ha presentat la Fundació ONCE. (Foto: Fundació ONCE)
Turisme

Una habitació d'hotel accessible avisa si una persona cau a terra

La proposta de la Fundació ONCE s'ha presentat a la fira Alimentaria i Hostelco

La Fundació ONCE ha desenvolupat una habitació d'hotel convencional i accessible, equipada amb un sistema que avisa quan una persona cau a terra, així com un sistema lluminós d'avís d'emergència que també envia un missatge al mòbil per avisar persones sordes.

En un comunicat, la fundació ha explicat que presenta aquest espai en el saló Hostelco, que se celebrarà juntament amb el d'Alimentaria al recinte Gran Via de Fira de Barcelona, des d'aquest dilluns fins dijous.

El dormitori i el bany compten amb balises de localització intel·ligents ('beepcons'), un sistema domòtic d'obertura de porta, finestra i il·luminació, un televisor controlat per veu i una catifa a peu de llit que emet un so i una llum quan algú la trepitja.

El delegat territorial d'ONCE Catalunya, Xavier Grau, ha afirmat: "Les persones amb discapacitat no demanden productes i serveis exclusius per a elles, sinó que se senten més integrades en la societat quan aquests productes i serveis són vàlids per a tots". També hi ha un plànol de l'habitació en braille, i el bany, el vàter i el lavabo són regulables a l'alçada, i la dutxa està equipada amb seient.

Aquesta habitació ha estat un dels atractius de la primera jornada d'Alimentaria i Hostelco, que per primera vegada se celebren conjuntament al recinte Gran Via de Fira de Barcelona des d'aquest dilluns fins dijous, i que presenten 300 novetats d'alimentació, com la pizza de Kit Kat i les croquetes de calçots o de gintònic. Aquestes 300 novetats es presentaran en l'exposició Innoval de l'espai The Alimentaria Hub, on també es donaran a conèixer un entrepà de calamars destinat al sector restauració que ja ve envasat i que és apte per al forn, confeti de pernil i xoriç, orxata en pols bio, olives esferificades, el primer torró liofilitzat del món, ginebra sense alcohol i de poma verda, i un tomàquet marró: el kumato tropical.

Aquesta edició es fa ressò de les tendències saludables i aposta per reduir la quantitat de sal, sucre, grasses, i per fomentar els superaliments, les rodanxes veganes i propostes sense gluten i sense lactosa, com batuts de cacau sense llet. Així, per primera vegada, cada visitant podrà provar dos dels aliments o begudes exposats a les vitrines d'Innoval, entre una selecció d'una vintena d'aquests que dispensaran unes consignes intel·ligents, anomenades Kuvut-box, a través d'un codi d'accés.