El director del Lycée, Daniel Raynal, adreça unes paraules als assistents a l'acte de signatura. (Foto: B. N.)
El director del Lycée, Daniel Raynal, i la presidenta d'Autèntics Hotels d'Andorra, Cristina Canut, signen el conveni. (Foto: B. N.)
Empresa

Conveni entre Autèntics Hotels d'Andorra i el Lycée per a la inserció laboral dels alumnes d'hostaleria

Els membres de l'associació també participaran en activitats del centre educatiu

El Lycée Comte de Foix i l’Associació Autèntics Hotels Andorra han signat aquest dimecres un conveni per afavorir la inserció professional dels estudiants del centre educatiu mitjançant estatges als onze establiments hotelers de l'associació.

La presentació del conveni s’ha fet al restaurant d'aplicació hotelera del Lycée, i hi han participat Francesc Camp, ministre de Turisme; Quim Torredà, director del departament de Formació Professional; Daniel Raynal, director del Lycée Comte de Foix, i Cristina Canut, presidenta de l’Assocació Autèntics Hotels Andorra. Canut ha explicat que aquest acord té per objectiu afavorir la formació, així com la inserció professional, mitjançant estades als diferents establiments hotelers de l’associació dels estudiants del Lycée que cursen el BAC Professionnel Commercialisation et Service de Restaurant (CSR), el Bac Professionnel Cuisine i el BAC Professionnel gestion Administration (GA). Ja fa temps que els establiments de l'associació acullen estudiants i ara el que s'ha fet és plasmar-ho en un conveni.

Els membres de l'associació, per la seva part, i segons ha anunciat Cristina Canut, participaran en diverses activitats de l'escola. La primera d'elles serà el proper dia 26 amb el Forum des Métiers i, posteriorment, com a jurats que avaluaran els progressos dels estudiants tant a la sala com a la cuina. Canut ha afegit que, amb la nova Llei de classificació hotelera, "ens farà falta gent formada, sobretot amb el tema de les al·lèrgies alimentàries. Cal saber fer, per exemple, un pa de pessic per a vegans i no és tan fàcil com sembla. A més, als professionals que tenim els costa innovar".

Els estudiants d’aquests mòduls es beneficiaran del conveni durant un any, de manera prorrogable si tant l’escola com l’associació ho volen passat aquest període. Però els estudiants no seran els únics beneficiats per aquest acord, ja que els hotels, actualment molt mancats de personal qualificat, tindran a l’abast estudiants amb formació específica per aquests llocs de treball i que podran fer les pràctiques sense moure’s del Principat. L’escola vol oferir així als seus estudiants més opcions de formació i de sortida professional, mentre que l’associació, que té com a prioritat la cura dels detalls i complaure als seus clients, veu en l’acord una aposta per aconseguir treballadors qualificats que coneguin el país. Aquest mateix dijous ja hi haurà els primers estudiants que començaran a fer pràctiques en alguns d’aquests hotels.

El director del Lycée Comte de Foix, Daniel Raynal, ha volgut destacar que "la formació educativa s'ha de completar amb la formació professional" i ha fet esment als anys que fa que s'ofereixen els estudis de restauració i hostaleria a l'establiment. El ministre de Turisme, Francesc Camp, per la seva banda, ha remarcat que, malgrat els grans avenços tecnològics dins el món de l’hostaleria, no s’ha de perdre de vista l’essencial, que és el servei al client i que cal que els turistes que vinguin a Andorra trobin un valor afegit en el servei que se’ls dona des dels hotels, essent un element clau perquè el client repeteixi i sigui prescriptor de l’establiment i del país. Camp també ha remarcat que cal que cada cop hi hagi més personal professional que pugui formar part de plantilles fixes durant l’any als hotels, per dependre menys de gent de fora.

Des del seu càrrec al ministeri d'Educació, Quim Torredà ha agraït al Lycée la feina que fan a les seves línies de formació professional de comerç i hostaleria, que són bàsiques pel país. També ha remarcat el projecte per fer valdre la gastronomia del Principat, i que des del departament creuen que les estructures del Lycée seran molt útils per treballar conjuntament aquest projecte, que augmentarà el valor als restaurants i hotels del país.

Reglaments turístics

Després de l'acte, el ministre de Turisme Francesc Camp ha explicat que a final d'aquest mes s'aprovarà el reglament d'habitatges d'ús turístic i durant el mes de maig el de classificació hotelera. En total hi ha quinze reglaments per aprovar però Camp creu que, "un cop s'hagin aprovat els dos primers, després tot serà més senzill". Camp opina durant l'estiu poden estar tots aprovats.