Seu central d'Andbank a Escaldes-Engordany. (Foto: Arxiu ANA)
Sector financer

Andbank col·loca Andorra en el mapa internacional dels mercats financers amb cèdules hipotecàries

Els fons d'inversió del centre i el nord d'Europa i les asseguradores són el principal objectiu dels bons

Andbank ha col·locat Andorra en el mapa internacional dels mercats financers amb l'emissio de cèdules hipotecàries. El director d'Institucions Financeres (Financial Institutions Group) d’Andbank,  Francisco Collell ha explicat a l'Ana Economia que "fins ara cap banc andorrà havia intentat accedir al mercat de valors així que, amb aquest repte, pensem que la forma més fàcil i favorable pels inversos per acostar-se a aquest mercat són els bons garantits".

Els bons s'han emés en dos trams. Un primer el mes de juliol amb JP Morgan i un segon el mes de desembre amb BBVA. Segons Collell, "per Andbank era important tenir en compte des del punt de vista de la gestió de l'actiu i del passiu la major duració de la financiació que ofereixen els bons garantits".

Andbank va llançar al juliol la seva primera emissió de cèdules hipotecàries andorranes i les ha ampliat fins a un import total de 135 milions d'Euros arran de la forta demanda de nous títols. Aquests bons de deute Andbank es llancen amb la mateixa valoració BBB + qualificat per Fitch Ratings, per sobre del ràting de l'entitat que té actualment BBB i perspectiva estable. Andbank ha estat la primera entitat andorrana que ha aconseguit accedir al Mercat de Capitals institucional.

Aquests bons són cèdules hipotecàries, és a dir, un bo Andbank amb una garantia addicional de la seva cartera hipotecària, un fet, que segons Collell "dona una major seguretat als inversors". Els fons d'inversió del centre i nord d'Europa i les companyies asseguradores són el principal objectiu dels bons. Al desembre del 2016, la ràtio de cobertura de liquiditat del grup Andbank estava en el 289%, cosa que el converteix en un dels primers del món en aquest àmbit.