Opinió

Novetats fiscals en la declaració de l'IRPF a Espanya

A partir d'aquest any l'Agència Tributària posa en funcionament una aplicació mòbil

En relació amb la declaració i liquidació de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) a Espanya corresponent a les rendes obtingudes pel subjecte passiu durant l'any 2017, hi ha una sèrie de novetats relacionades tant amb la determinació de la base imposable i el càlcul de la quota com sobre altres aspectes relacionats amb la tramitació d'aquest impost.

A partir d'aquest any l'Agència Tributària posa en funcionament una aplicació mòbil que permet consultar i presentar en un únic clic les declaracions que no necessitin modificació. A través d'aquesta aplicació també es poden rebre missatges personalitzats així com conèixer l'estat de la tramitació de l'IRPF. Tanmateix aquelles declaracions que necessitin modificar o completar la informació han redirigir-se al programa Renda web per la seva inclusió. A partir d'aquest any se suprimeix l'enviament dels esborranys a través del correu postal, encara que se segueix mantenint per aquest mitjà l'enviament de les dades fiscals. Per poder sol·licitar aquestes dades fiscals l'usuari podrà utilitzar mitjançant el DNI electrònic, la pàgina web d'Hisenda o el sistema de signatura amb clau d'accés que correspon al servei Reno, per al qual es requereix el número de referència. Per poder aconseguir aquest número, l'usuari haurà d'introduir l'import de la casella 450 de la declaració, el seu número d'identificació fiscal i la data de validesa del seu Document Nacional d'Identitat.

Aquest any la data límit per poder domiciliar el pagament de l'IRPF serà el 27 de juny, mentre que el termini per a la seva presentació finalitzarà el 2 de juliol. L'any passat aquest termini finalitzava a finals del mes de juny.

Pel que fa a la determinació de la base imposable i al càlcul de l'IRPF aquest any hi ha poques novetats.

En la transmissió de drets esdevinguda amb posterioritat a l'un de gener de 2017, per al càlcul del valor d'adquisició dels títols s'ha de deduir l'import de la transmissió dels drets de subscripció que no tributaven a les declaracions d'anys anteriors. Fins ara la quantia obtinguda es deduïa del valor d'adquisició, mentre que ara se sotmetrà a una retenció del 19%. Els empresaris i professionals podran tributar per dues vies: per estimació directa, per la qual el rendiment és la diferència entre els ingressos i despeses, o per estimació objectiva, la qual només pot aplicar-se a rendiments inferiors a 150.000 euros, excepte les derivades d'activitats agrícoles, ramaderes i forestals, per les quals aquest límit augmenta fins als 250.000 euros. Pel que fa al mínim per descendent, en aquesta campanya s'ha afegit un nou supòsit, que afecta aquells contribuents que tinguin sota la seva tutela a menors de tres anys o tinguin atribuïda per resolució judicial la seva guarda i custòdia.

Si durant l'exercici passat el contribuent ha obtingut la devolució per l'import pagat en excés per tenir una clàusula sòl en el seu préstec hipotecari, no ha de declarar aquest import en l'IRPF, i tampoc haurà de pagar l'impost per la possibles indemnitzacions que se li hagin reconegut, sempre que tant la devolució com la indemnització s'hagi acordat amb l'entitat financera, o si s'han produït per sentència judicial o per laude arbitral. La formació rebuda per un treballador no es considera renda sempre que l'ocupador del treballador estigui d'acord en què aquest acudeixi a aquesta formació.