Edifici del tribunal de la Unió Europea. (Foto: Unió Europea)
Empresa

La justícia de la UE sentencia a favor de Messi en la disputa per la seva marca

L'empresa Massi s'oposava al registre del cognom del jugador al·legant "risc de confusió"

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha sentenciat aquest dijous que el futbolista argentí Lionel Messi pot registrar articles i peces de vestir amb la marca Messi, i anul·la així una resolució de l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) que veia conflicte amb la marca Massi. "El Tribunal General considera que una part significativa del públic pertinent associarà el terme 'Messi' al cognom del jugador de futbol i, en conseqüència, ha de percebre 'Massi' com un terme conceptualment diferent", ha indicat el TGUE en un comunicat.

El tribunal de Luxemburg estima que "el grau de similitud entre les marques no és prou elevat per poder considerar que el públic pertinent pugui creure que els productes en qüestió procedeixen de la mateixa empresa o, si escau, d'empreses vinculades econòmicament". Per tant, el TGUE assenyala que "l'EUIPO va concloure erròniament que l'ús de la marca Messi per a peces de vestir, articles de gimnàstica o esport i aparells i instruments de protecció podia crear en el consumidor un risc de confusió amb la marca Massi".

L'origen de la disputa es remunta a l'agost del 2011, quan el davanter del Barça va sol·licitar a l'EUIPO el registre de la marca amb el seu cognom i un logotip associat. Al novembre d'aquell mateix any, Jaume Masferrer Coma, un dels dirigents de l'empresa Casa Masferrer que produeix bicicletes, cascos i roba esportiva de la marca Massi es va oposar al registre del cognom del jugador davant l'EUIPO considerant que hi havia "risc de confusió".

L'EUIPO va estimar aquesta oposició al 2013 i Lionel Messi va interposar un recurs contra la resolució, que aquesta oficina va desestimar a l'abril del 2014 "per considerar, essencialment, que hi havia risc de confusió", recorda el tribunal.

L'Oficina de Propietat Intel·lectual de la UE va concloure llavors que "les marques en qüestió són similars perquè els seus elements dominants, constituïts pels termes 'Massi' i 'Messi', són pràcticament idèntics gràficament i fonèticament", de manera que una eventual diferència conceptual només seria percebuda pels aficionats al futbol.

Messi va recórrer llavors a la justícia europea, que aquest dijous ha donat la raó al futbolista de Rosario. El tribunal reconeix que la similitud de les marques en conflicte és de grau "mitjà" gràficament i "molt similars" fonèticament, però estima que l'EUIPO "va incórrer en error comparant els signes en el terreny conceptual", assenyala el tribunal.

"És erroni considerar que el Sr. Messi únicament té renom entre el públic interessat pel futbol i l'esport en general", afirma el TGUE, que observa que "aquest jugador de futbol és una personalitat pública molt coneguda, a qui sovint es pot veure a la televisió i de qui habitualment es parla a la televisió i a la ràdio".