Seu central d'Andbank a Escaldes-Engordany. (Foto: Arxiu ANA)
Sector financer

Andbank clou un acord per doblar el seu patrimoni al Brasil

Es fa càrrec de les inversions d'una gestora i passa dels 470 als 1.180 milions d'euros d'actius

Andbank ha arribat a un acord amb la gestora brasilera Triar Gestão per fer-se càrrec de les inversions dels seus clients i augmentar, d'aquesta manera, el patrimoni d'actius gestionats des dels 2.000 milions de reals (uns 470 milions d'euros), a 5.000 milions de reals (1.180 milions d'euros) tot continuant amb el seu projecte d'expansió al Brasil.

Carlos Moreno de Tejada, 'managing director' per a Llatinoamèrica d'Andbank, i anterior director de Negoci del banc a Espanya, anticipa que hi haurà un altre acord aquest any i dos el pròxim. El directiu també ha explicat que el pla de creixement inclou adquisicions, fusions i l'entrada en zones del país on no té presència, com Rio de Janeiro, Porto Alegre, Recife, Belo Horizonte, Curitiba i l'interior de l'estat de São Paulo, a través d'associacions amb entitats financeres locals independents, agents i 'family offices'. Els actius que gestiona a Llatinoamèrica suposen el 19% del volum total de l'entitat financera a tot el món

Andbank Brasil opera exclusivament en el sector de la banca privada i compta ja amb uns 80 col·laboradors. El 2011 va adquirir part d'una empresa brasilera fundada el 1992 (LLA DTVM), pionera en el camp de la selecció, consultoria i distribució de productes de tercers, que ofereix serveis de gestió d'actius financers per a clients de grans patrimonis. En 2017 va assumir el control total de l'entitat i va passar a operar com a Banc Andbank Brasil S.A. Els seus principals executius al país són Nilton Breinis, conseller delegat d'Andbank Brasil, i Leonardo Hojaij, superintendent de Banca Privada.

Segons Breinis, l'acord està directament relacionat amb la visió del mercat de les dues companyies, que opera amb una plataforma oberta i independent, sense els seus propis productes. "La nostra feina és assessorar els clients sobre les millors alternatives d'inversió disponibles. No només volem vendre productes", ha explicat Breinis. Segons l'acord signat el divendres 23 de març, Andbank començarà el procés de transició, programat per als pròxims mesos, quan Triar Gestão de Patrimoni comenci a utilitzar les seves plataformes bancàries per administrar les inversions dels seus clients.

Els negocis a Miami són claus en l'estratègia d'Andbank, així com els que manté a Mèxic. A la ciutat de Miami (Florida, els Estats Units), el banc va duplicar els seus actius sota gestió, i preveu desembarcar en breu a l'Argentina. En els sis països del continent en què és present ara (Panamà, el Brasil, les Bahames, els Estats Units, i l'Uruguai) gestiona més de 4.000 milions d'euros, fet que suposa un 19% del volum total de l'entitat.

Els elevats tipus d'interès de la regió suposen que la major part del negoci sota gestió a Llationamèrica vagi cap a la inversió en renda fixa directa. Allà, a diferència d'Espanya, els fons d'inversió no són una fórmula d'inversió de primera elecció per al comú dels clients de banca privada. Andbank va arribar a Espanya el 2012, any en què va obtenir la seva fitxa bancària autoritzada pel Banc d'Espanya, encara que va ser el 2014 quan va fer el gran salt. Llavors va comprar el negoci de particulars d'Inversis. Així, va aconseguir presència en 24 províncies i es va fer amb un dels supermercats de productes de tercers més potents, ja que permet l'accés a més de 5.000 fons d'inversió clàssics, 1.000 cotitzats (ETF) i més de 20 borses.

El banc, pilotat a Espanya pel seu conseller delegat Carlos Aso, té una gestora registrada a la CNMV, Andbank Wealth Management, amb 30 fons, 60 sicavs i més de 700 carteres d'inversió, amb més de 1.600 milions de patrimoni. En l'actualitat, Andbank té presència a 11 països i disposa de més de 22.000 milions d'actius sota gestió.

El 18 d'abril es van donar a conèixer els resultats del Grup Andbank, que ha tancat l'exercici 2017 amb un benefici net de 39,2 milions d'euros. Pel que fa als beneficis, que estan per sota dels 47 milions del 2016, l'entitat destaca que es troben un 30% per sobre del pressupostat inicialment, la qual cosa confirma "l'excel·lent capacitat del model de negoci en la generació de resultats". Quant al volum de negoci, Andbank remarca que el volum de recursos consolida el seu lideratge a Andorra, juntament amb el fet de disposar d'un 45,7% de quota de mercat al país. L'entitat fa un balanç positiu dels resultats, tenint en compte l'entorn internacional complex, i l'atribueix als tipus d'interès en mínims històrics a la zona euro, la inversió en creixement internacional i en innovació.