Façana de la seu central de BancSabadell d'Andorra. (Foto: BSA)
Sector financer

BancSabadell d'Andorra ja gestiona arxius de cobrament en format SEPA

Permet fer pagaments en euros entre qualsevol dels països de l'eurozona de forma tan senzilla com es fan les operacions interiors

BancSabadell d'Andorra ja permet gestionar arxius de cobrament en format SEPA. La SEPA és una àrea dins la qual qualsevol ciutadà, empresa, entitat, administració, etc. pot efectuar pagaments i rebre cobraments en euros en les mateixes condicions i amb els mateixos drets i obligacions, independentment del lloc dins de l'eurozona on es realitzin. Està formada per tots els països de la Unió Europea (UE) més Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Suïssa i Mònaco. La SEPA permet fer pagaments en euros entre qualsevol dels països dins l’àrea de forma tan senzilla com actualment es fan les operacions interiors a cadascun dels països. El reglament (UE) número 260/2012 estableix les dates en les quals els instruments de pagament nacionals han de ser substituïts per instruments de pagament SEPA.

Precisament, el mes d'agost passat, el Govern va aprovar un projecte de llei referent als serveis de pagament i el diner electrònic amb la intenció de sol·licitar en les pròximes setmanes passar a formar part de l’espai Single Europe Payments Area (SEPA). El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va comentar en aquell moment que aquest pas era necessari perquè, segons va subratllar, "a la llarga serà una exigència per poder operar amb euros". A més, va afegir que incorporar l’activitat d’entitats de diner electrònic, que supervisaria l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), probablement ajudaria a que sistemes de pagament electrònic populars a tot el món a assentar-se al Principat. "El Govern vol facilitar que s’operi des del país i, si això ajuda, benvingut", va concloure. El projecte de llei va entrar a tràmit parlamentari el mes de setembre passat.

Andorra, al no pertànyer a la UE, no disposa d’una data límit concreta d’incorporació; no obstant, tant el Govern com les entitats bancàries porten temps preparant-se per demanar l’adhesió a la SEPA i, en paral·lel, implementar-ne els seus esquemes. El Govern ja ha iniciat els contactes pertinents amb l’European Payment Council (EPC), òrgan de decisió i coordinació de la indústria bancària europea en matèria de sistemes de pagament, que promociona la integració a sistemes de pagaments europeus, principalment la SEPA.