Un jutjat ha condemnat el BBVA a tornar al client les despeses de constitució d'una hipoteca. (Foto: BBVA)
Internacional

Una sentència pionera a Espanya condemna un banc a retornar les despeses de constitució d'una hipoteca

Un jutge d'Igualada determina que, si la clàusula és abusiva, també ho són les conseqüències que comporta

El Jutjat de Primera Instància número 1 d’Igualada, a través d’una sentència, ha condemnat el BBVA a tornar al client els 5.534,62 euros que en el seu dia va pagar per la constitució del préstec hipotecari, notaria, registre i impost sobre actes jurídics documentats. En concret, les despeses que ara haurà d’assumir l’entitat financera són 4.632,86 euros per actes jurídics documentals, 180,53 euros per la inscripció al Registre de la Propietat i 721,23 pels drets de notari.

Aquest punt és significatiu, perquè és la primera sentència que així ho especifica, després que una sentència del Tribunal Suprem d'ara fa uns mesos dictaminés que l'impost de transmissions patrimonials (ITP) i l'impost d'actes jurídics documentats (AJD) els havia de pagar el client. I només en el cas dels documents notarials, les despeses aniran a mitges. La decisió del tribunal també concretava que, en el cas que se'n vulguin còpies, cada part s'haurà de pagar la seva. El jutge d'Igualada argumenta ara que, segons la jurisprudència europea, si la clàusula és abusiva, també ho són totes les conseqüències que comporta.

L’advocat que ha defensat l'afectat per la clàusula abusiva considera que aquesta sentència torna a obrir la porta a les reclamacions per despeses de constitució de la hipoteca, que alguns havien donat per tancada, especialment després de la decisió del Tribunal Suprem. De tota manera, és una sentència en primera instància, i el banc la pot recórrer.