Edifici de la Comissió Nacional del Mercat de Valors espanyola, a Madrid. (Foto: CNMV)
Innovació

Espanya aplicarà la normativa de valors per les criptomonedes fins que hi hagi una regulació europea

El director general de Política Estratègica i Afers Internacionals de la Comissió Nacional del Mercat de Valors espanyola, Víctor Rodríguez intervé al Revolution Banking

El director general de Política Estratègica i Afers Internacionals de la Comissió Nacional del Mercat de Valors espanyola (CNMV), Víctor Rodríguez, ha afirmat que el supervisor aplicarà a les monedes digitals la normativa de valors fins que hi hagi una legislació europea o internacional al respecte. "L'enfocament que ha adoptat la CNMV és el de procurar aplicar la normativa existent de valors mentre no tinguem una normativa de referència internacional o europea", ha assenyalat Rodríguez durant la seva intervenció en la tercera edició del Revolution Banking, jornada celebrada aquest dijous a Madrid .

Aquest acostament a la naturalesa de les monedes digitals és el que també apliquen altres supervisors internacionals, com la Securities Exchange Commission (SEC), dels Estats Units, o la mateixa Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA, per les sigles en anglès). Segons ha explicat Rodríguez, "a nivell internacional encara no s'ha arribat a un consens sobre la naturalesa d'aquest tipus d'actius" i, com a exemple, ha citat Alemanya, on se'ls considera actius financers, o els Estats Units, on es pensa que són una 'commodity' (mercaderia).

Per a Rodríguez, aquest tipus d'actius han suscitat interès, atès que les moneda digital han experimentat fortes variacions en els seus preus, però també per la mera existència de les ICO -'initial coin Offerings'- i de la tecnologia que està darrere d'aquests actius, la 'blockchain'. Precisament, aquest mateix dimecres la CNMV ha publicat un document de preguntes i respostes en relació amb les 'fintech' (tecnologies financeres), dins el qual explicava que el supervisor podrà registrar un fons que inverteixi directament en moneda digital d'acord amb la legalitat. D'altra banda, Rodríguez ha posat en valor la futura posada en marxa a Espanya del 'sandbox' regulatori -un laboratori de proves en el qual les 'fintech' podran assajar amb la utilització de noves tecnologies per a la prestació de serveis financers a clients reals, però amb un abast, durada i característiques ben definits- per al sector financer que va anunciar el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Román Escolano, al Congrés de diputats espanyol.