L'Abba Xalet Suites Hotel és un dels que permet llogar una habitació per hores. (Foto: Abba Xalet Suites Hotel)
Empresa

Tres hotels d'Andorra ofereixen habitacions per hores

La plataforma tecnològica ByHours gestiona les reserves i compta amb més de 200.000 usuaris

Els hotels Centric Atiram (Andorra la Vella), Silken (Escaldes-Engordany) i Abba Xalet Suites (la Massana) ofereixen habitacions per hores: tres, sis o dotze, segons les necessitats. Els tres hotels formen part de la plataforma de reserves d'habitacions per hores ByHours. La plataforma preveu captar 10 milions d'euros en una nova ronda de finançament per fer front al creixement previst per als propers 18 mesos, que passa per consolidar-se en els mercats actuals i entrar als Estats Units. ByHours permet reservar estades de tres, sis o dotze hores en hotels d'Europa, l'Amèrica Llatina i l'Orient Mitjà, triar l'hora d'entrada i pagar pel temps que estàs allotjat a l'establiment.

L'empresa va ser fundada per Guillermo Gaspart i Christian Rodríguez fa sis anys i aquesta idea de microestades hoteleres pionera a tot el món va aconseguir vèncer les reticències inicials d'un sector com l'hoteler, molt madur i tradicional, "en què és molt difícil innovar" , assegura Gaspart. En l'actualitat, ByHours compta amb més de 3.000 hotels de contractació directa en més de 600 destinacions de tot Europa, l'Amèrica Llatina i l'Orient Mitjà.

Segons Guillermo Gaspart, aquesta plataforma suposa per als hotelers la possibilitat d'obtenir un "ingrés complementari", ja que "optimitza" les habitacions i fins i tot permet que puguin vendre una mateixa habitació dues vegades al dia. La reserva, que es fa de manera instantània i es pot realitzar fins amb un mes d'antelació, és molt "fàcil" de tramitar, ja que la plataforma tecnològica està directament connectada amb els hotels, que han facilitat el seu preu i disponibilitat.

A més, la nova aplicació per a mòbils de la companyia permet veure com és l'habitació de l'hotel i desplaçar-s'hi amb realitat virtual, que permet contemplar les vistes a l'exterior des de l'estada. ByHours compta amb més de 200.000 usuaris, ha venut ja més d'un milió d'hores d'hotel i cada any dobla les transaccions realitzades. Així, les 70.000 operacions realitzades l'any passat es duplicaran aquest 2018, igual que la facturació, que el 2017 va superar els 3 milions d'euros i aquest any se situarà entre els 5,8 i els 6 milions. Encara que a Espanya aquesta plataforma és rendible, ByHours encara no ho és per la important expansió que està realitzant i la inversió que això suposa.

L'empresa treballa en 25 països i la seva ambició és ser a totes les principals ciutats del món, el que es farà amb més o menys rapidesa en funció del finançament que pugui aconseguir. Fins ara, l'empresa ha aconseguit 7,2 milions d'euros i ara preveu obrir una ronda propera als 10 milions per executar el seu pla de creixement per al proper any i mig, que passa per consolidar-se i créixer en els mercats en què està present i entrar als Estats Units.

El perfil del client de ByHours és sobretot de negocis. Gaspart posa com a exemple a una persona que arriba a una ciutat i té diverses hores abans d'una reunió i lloga l'habitació d'un hotel per hores per aprofitar per descansar, dutxar-se o treballar. La iniciativa té molt d’èxit a les ciutats grans de tot Europa ja que la tipologia de client que la utilitza és una persona que viatja per negocis, ha d’agafar un avió o, evidentment, una parella que vol passar una estona d’intimitat tot i que no s'ha de confondre amb els 'meublés', establiments semblants a un hotel però orientats a facilitar les trobades sexuals de curta durada.

També utilitza el servei de ByHours molta gent viatgera que està en trànsit i té diverses hores per davant abans d'enllaçar un vol, o persones que tenen algun familiar ingressat en un hospital i lloguen durant unes hores l'habitació d'un hotel proper al centre hospitalari per descansar. La iniciativa té molt d’èxit a les ciutats grans de tot Europa ja que la tipologia de client que la utilitza és una persona que viatja per negocis, ha d’agafar un avió o, evidentment, una parella que vol passar una estona d’intimitat. A Andorra no acaba de rutllar i encara es fan poques reserves segons fonts de la plataforma. El primer hotel en incorporar-se va ser l'Abba perquè també ho va fer la resta d'establimemts que formen part de la seva cadena hotelera.

ByHours dona feina a 41 persones a les seves modernes oficines de Barcelona, ​​situades a l'espai empresarial Pier01 de Barcelona Tech City.