Una planta de residus. (Foto: Arxiu ANA)
Internacional

El món generarà 54 milions de tones de ferralla electrònica el 2025

En termes de volum, la regió d'Àsia-Pacífic ja és el més gran generador mundial

El món generarà 53,9 milions de tones de deixalles electròniques l'any 2025 si segueix la progressió actual que fa que cada any creixin un 3% aquest tipus de materials, segons un informe de l'Oficina Internacional del Reciclatge (Bureau of Intenational Recycling) presentat al començament de la Cimera Mundial del Reciclatge que se celebra a Barcelona. L'informe especifica que és probable que el creixement més ràpid es registri a la regió d'Àsia-Pacífic, on la ferralla electrònica augmentaria des de 3,6 quilos per habitant el 2016 als 5 quilos previstos per al 2025.

Ha estat presentat aquest dilluns en la Cimera Mundial del Reciclatge, que se celebra a la capital catalana fins al 30 de maig amb l'assistència de gairebé un miler d'empreses de més de 70 països. 'Estadístiques sobre el creixement nacional de residus electrònics i el moviment de ferralla electrònica entre països', que és el nom de l'estudi, ha estat elaborat per un equip d'experts de la Universitat Harokopio d'Atenes, dirigit per la professora Katia Lasaridi.

L'informe, amb dades reals de prop de 180 països, revela que la generació global de ferralla electrònica "ha augmentat més del 30% en menys d'una dècada" i pronostica que, amb l'augment de la població, la generació de deixalles electrònics per càpita augmenti al voltant del 20% a tot el món, passant de 5,6 quilos i habitant per any a 6,7 quilos. A més de destacar el creixement a Àsia-Pacífic, l'informe vaticina augments també considerables dels residus electrònics fins al 2025 per a les altres regions del món: des de 1,5 quilos a 1,8 a l'Àfrica; de 9,7 quilos a 11,9 a l'Europa de l'est; de 6 a 6,8 a Amèrica Llatina i el Carib; de 21,9 a 24,1 en EE.UU. i Canadà; i des de 20,2 a 22,6 quilos per habitant a Europa Occidental.

En termes de volum, la regió d'Àsia-Pacífic ja és el més gran generador mundial de deixalles electròniques, amb un total de 15,9 milions de tones el 2016, i s'espera que aquesta xifra augmenti a 23,7 milions el 2025, fet que suposa més del doble de la segona regió generadora de residus, Europa Occidental, que preveu augmentar de 9 milions de tones el 2016 a més de 10,2 milions de tones nou anys després. "El volum de deixalles electròniques està augmentant a tot el món, i continuarà creixent sense interrupció durant algun temps per l'aparició de noves tecnologies i productes electrònics més accessibles", han explicat els autors de l'informe

Durant la cimera organitzada pel Bureau of International Recycling (BIR), una entitat sense ànim de lucre amb seu a Brussel·les (Bèlgica), creada el 1948 per donar suport als interessos del sector del reciclatge a escala internacional i que agrupa a 760 empreses de 70 països, s'han facilitat algunes dades com que gairebé el 40% de la demanda mundial del coure es garanteix mitjançant reciclatge.