Vista general de la reunió d'aquest dimarts de la mesa del Senat espanyol que ha decidit ajornar una setmana el debat dels pressupostos 2018. (Foto: EFE)
Innovació

El Senat espanyol debatrà la setmana vinent l'eliminació del mínim de 90,15 euros per fer el 'tax free'

Els andorrans podran sol·licitar la devolució de l'IVA per la compra a Espanya

El Senat afrontarà la setmana que ve, durant quatre dies seguits, el debat dels vetos als pressupostos de 2018 i les més de 5.000 esmenes, entre elles les del PP, que s'han de registrar abans de les 12 hores de dilluns i que han estat durament criticades per PSOE i PNB. La mesa del Senat ha aprovat aquest dimarts, amb la majoria absoluta que té el PP a la cambra alta, retardar el termini de presentació d'esmenes als pressupostos, així com el debat de vetos generals i a les seccions, que començarà a partir de les 16 hores de dilluns.

Entre les nombroses esmenes presentades hi ha les del PP, ERC i PDeCAT que suprimeix el mínim de 90,15 euros per factura, de manera que els turistes extracomunitaris, com els andorrans, podran sol·licitar la devolució de l'IVA, el conegut com a 'tax free' (lliure d’impostos), per la compra de qualsevol article.

La mesura ha estat molt ben acollida per diversos col·lectius. Així, PIMEComerç, per exemple, ha expressat el seu suport a l’esmena, presentada per segon any consecutiu per ERC, als Pressupostos Generals de l’Estat 2018, per beneficiar els petits comerços i la restauració de municipis turístics. Segons el president de PIMEComerç, Àlex Goñi, "la situació actual suposa un desavantatge per al petit comerç de proximitat. Eliminant l’import mínim de devolució es propiciarà la compra de productes propis per part del turisme extracomunitari". Des de la Confederació Espanyola de Comerç (CEC), també s'han mostrat molt satisfets ja que era una vella reivindicació. El canvi de govern a Espanya, però, pot provocar alguns canvis en l'aprovació dels pressupostos.

Aquest dimarts, el vicepresident del Senat Pedro Sanz ha explicat que els pressupostos de 2018 han rebut a la cambra alta cinc vetos generals i 56 a les seccions que es discutiran els dies 11 i 12, mentre que els dies 13 i 14 està previst que es debati a la comissió de pressupostos 5.273 esmenes, a falta de les que registri el PP.

El nou calendari de tramitació dels comptes públics aprovat aquest dimarts per la mesa del Senat manté per al 20 de juny la data de la seva aprovació per la cambra alta, tot i que el pressupost haurà de tornar al ple del Congrés per votar les iniciatives que el PP introdueixi la setmana que ve.

Cal recordar que el mínim de 90,15 euros és un dels més alts que hi ha actualment a Europa, només superat per Eslovàquia (175,01 euros), França (175,01 euros) i Itàlia (154,95 euros).