Opinió

Societats instrumentals, legals o il·legals?

La inspecció de l'hisenda espanyola considera que existeix frau de llei quan hi ha determinats elements

Durant els últims mesos, i d'una manera més o menys continuada, les societats instrumentals, també anomenades societats pantalla o societats interposades, han estat d'actualitat, ja que s'han relacionat amb contribuents que gaudeixen d'una elevada rellevància social, ja sigui en l'àmbit esportiu, artístic, polític o professional.

Això és a causa del fet que, per part de l'administració tributària espanyola, els administradors o socis d'aquestes societats han estat objecte de nombroses inspeccions, que en molts casos han finalitzat amb quantioses sancions, ja que la mateixa administració considera que es tractava de societats simulades i que l'únic fi de la seva constitució consistia a canalitzar els ingressos personals a través d'aquestes societats i d'aquesta manera pagar menys impostos.

La inspecció d'hisenda considera que en aquestes societats hi ha frau de llei quan es donen certes característiques, de les quals cal destacar:

-No tenen mitjans personals i materials per a la prestació de serveis.

-No té empleats.

-Té un únic client, que sol ser l'accionista o administrador de la societat.

Si es donen aquests supòsits, la inspecció d'hisenda considera que el principal objectiu de la constitució d'aquesta societat consisteix a imputar a la societat els ingressos obtinguts per la prestació de serveis personals per part d'una persona física. D'aquesta manera s'aconsegueix:

-Un estalvi financer derivat de la inexistència de retenció en la facturació, de manera que la càrrega impositiva es difereix fins al moment de liquidar l'impost sobre societats.

-Un menor tipus impositiu. Mentre que el tipus impositiu sobre els beneficis empresarials és d'un 25%, en l'IRPF pot arribar gairebé fins al 50%.

-Un ajornament en la tributació de les rendes per estancament dels beneficis obtinguts per la societat, ja que aquests només es gravaran en l'IRPF quan la societat distribueixi dividends.

-L'efecte 'splitting'. Si familiars del professional figuren com a accionistes de la societat, el repartiment de dividends als mateixos accionistes els permet tributar en l'IRPF a un tipus inferior al que tributaria el soci professional.

En el cas que la inspecció d'hisenda consideri que en la constitució de la societat ha existit frau de llei prendrà les següents mesures:

-Calcularà la quota de l'IRPF del soci o socis de la societat instrumental imputant-los la totalitat d'ingressos i despeses de la societat.

-S'aplicarà una sanció molt greu per utilitzar una societat interposada i calcularà la sanció sobre la quota no ingressada a l'IRPF.

-Procedirà a la devolució de les quotes pagades per l'impost sobre societats.