Seu de Crèdit Andorrà a Panamà. (Foto: Crèdit Andorrà)
Sector financer

La banca andorrana té presència a catorze països

Està representada a Amèrica, Europa i Àsia

La banca andorrana té prèsencia a catorze països. Cinc d'ells estan situats a Europa (Andorra, Espanya, Luxemburg, Mònaco i Suïssa), vuit a Amèrica (el Brasil, els Estats Units, les Bahames, Mèxic, Panamà, el Perú, l'Uruguai i Xile), i un a Àsia (Israel). Són dades que figuren en l'anuari d'Andorran Banking 2017. En aquesta mateixa publicació es fa esment a que el sistema financer representa el 5% del total d'empleats d'Andorra i contribueix, aproximadament, al 21% del Producte Interior Brut (PIB). El nombre de treballadors és de 2.658 (1.239 dones i 1.419 homes).

El sector bancari andorrà esta constituït per cinc grups bancaris i té una experiència en aquesta activitat de més de 85 anys. Les seves principals àrees de negoci són la banca privada i la gestió d'actius, les assegurances i la banca comercial: per a particulars i empreses. Els recursos gestionats pels bancs del país han crescut significativament en els darrers anys, amb un augment d'aproximadament el 60% entre els anys 2007 i 2017, amb un accelerament a partir de l'any 2011. Tot i aquest creixement accelerat, els bancs han mantingut unes ràtios de liquiditat i solvència positives.

La banca andorrana va tancar l'exercici 2017 amb un benefici net atribuït de 131 milions d'euros, xifra que suposa un descens del 15,82%. Aquests resultats estan influïts pels tipus d'interès negatius, que pressionen a la baixa el marge financer, i pels costos creixents derivats de l'adaptació al nou marc normatiu del sector bancari europeu.