Reunió de treball, divendres passat, amb el cap negociador de la Unió Europea per a l’acord d’associació del Servei Europeu d’Acció Exterior, Thomas Mayr-Harting, i el cap negociador adjunt, Claude Maerten. (Foto: M. T. )
Internacional

Els fabricants de tabac creuen que l'acord amb la UE permetrà l'adaptació de la indústria

L'associació també fa costat als compromisos d'Andorra en la lluita contra el tràfic il·lícit

Els fabricants de tabac creuen que l'acord amb la Unió Europea (UE) permetrà l'adaptació de la indústria. L’associació que els agrupa, l’Afpta, explica en un comunicat que l'acord sobre la lliure circulació de mercaderies amb la UE, amb una transitòria de 30 anys per al tabac, sembla favorable per a donar continuïtat a la indústria per un període de temps que permeti la seva adaptació. També dona suport als compromisos d'Andorra en relació a les directives de la UE, a la convenció i protocol de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en matèria de lluita contra el tabaquisme, així com la lluita contra el tràfic il·lícit de tabac.

L'associació també assenyala la seva predisposició a mantenir l'acord històric amb l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra (Apra), per la compra de la collita de tabac per períodes llargs i renovables. La perspectiva de renovació d'aquest acord hauria de donar suport, segons els fabricants, a la reconversió del sector agrícola.

Divendres passat, en el procés de negociació d’un acord entre Andorra i la UE es van tancar, de forma provisional. els capítols relatius al marc institucional i a la primera de les llibertats, la lliure circulació de mercaderies. En el marc de la negociació de llibertat de mercaderies, s'hi ha inserit un protocol específic relatiu a Andorra i a les mercaderies del capítol 24 del sistema harmonitzat de la classificació de mercaderies. Aquest protocol preveu el període transitori de 30 anys d'adaptació pels productes comercials de l'esmentat capítol 24 relatiu al tabac i en relació al quadre de negociació de la lliure circulació de mercaderies.