Imatge de la Duana espanyola on cal segellar la factura de compra per sol·licitar el 'tax free'. (Foto: Arxiu ANA)
Internacional

Desapareix el mínim de 90,15 euros per fer el ‘tax free’ a Espanya

Aquest dijous entren en vigor els Pressupostos Generals de l'Estat que permeten als extracomunitàris recuperar l'IVA de les compres per imports més petits, i a partir de qualsevol quantitat

El mínim de 90,15 euros que havia de gastar un turista extracomunitari com l’andorrà per poder recuperar l’IVA aplicat a les compres que fes a Espanya serà història aquest dijous. Entren en vigor els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2018, elaborats pel govern del Partit Popular i assumits per l'executiu del Partit Socialista.

Aquest dimecres han estat publicats al Butlletí Oficial d'Espanya (BOE).  Amb l'eliminació del mínim de 90,15 euros per fer el 'tax free' es podrà recuperar l'IVA aplicat a les compres per imports més petits, i a partir de qualsevol quantitat. Ara, caldrà veure l'impacte de la mesura en el comerç andorra.  La presidenta de l'associació de comerciants i propietaris de l'avinguda Meritxell, Sònia Yebra considera que "no tindrà massa incidència al país, ja que la xifra de 90,15 euros és baixa".

Segons Yebra "els que compren en un altre país ho continuaran fent al marge de la quantitat que es retorni del 'tax free'". Altres fonts consultades han expressat la seva preocupació per un fet que pot tenir la seva incidència en els productes d'alimentació i en altres de proximitat. En aquest sentit s'han de recordar les declaracions fetes la setmana passada pel president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol en relació a l'augment de compradors andorrans a Espanya gràcies a l'eliminació del mínim de 90,15 euros. Per Armengol i per altres responsables d'associacions de comerciants el que cal és trobar incentius per revitalitzar la competitivitat del comerç andorrà. Una d'elles seria la del comerç electrònic.

Per la seva banda, el petit i mitjà comerç espanyol s'ha mostrat satisfet amb l'aprovació dels pressupostos i l'eliminació de les barreres al 'tax free', cosa que augmentarà la seva competitivitat i acosta el sector al turisme de compres. La Confederació Espanyola de Comerç (CEC), per la seva part, ha recordat que aquest canvi tindrà un impacte "enormement positiu" en el petit i mitjà comerç, i ha agraït als grups parlamentaris seu "treball i dedicació" durant la tramitació de la norma pressupostària. El sector reconeix que aquesta mesura augmentarà la rendibilitat del turisme espanyol, reforçant el binomi comerç-turisme i incentivant una major despesa per part dels turistes extracomunitaris, que tenen un alt poder adquisitiu i més propensió a les compres que els europeus.

D'aquesta manera, l'eliminació d'aquest import mínim afavorirà al comerç de proximitat, especialment a les vendes d'alguns productes de fabricació espanyola com el calçat, la moda o les joguines, els preus mitjans dels quals estan per sota del mínim vigent fins ara. Els comerciants recorden que l'eliminació de l'import mínim per accedir al 'tax free' és una demanda històrica del sector, que està format per més de 800.000 autònoms i empresaris de comerç que travessa un moment complicat, ja que han de fer front al creixement de l''e-commerce' i d'altres formats comercials.

Segons dades de l'operador internacional de 'tax free' Global Blue, l'eliminació de l'import mínim de 90,16 euros de compra necessari perquè el turista de fora de la Unió Europea pugui beneficiar-se de la devolució de l'IVA injectarà al PIB espanyol fins 477 milions d'euros anuals , fet que suposa un increment del 0,03%. Amb la mesura, Global Blue creu que el turisme de compres ja no se circumscriurà únicament als grans establiments comercials i a les firmes de luxe, aconseguint que el sector del comerç de proximitat, que va ser qui va presentar l'esmena en els pressupostos per eliminar les barreres al 'tax free', prengui impuls. En concret, estima que la seva facturació s'incrementarà fins a 120 milions d'euros anuals i es fomentarà la creació de fins a 7.500 llocs de treball directes i indirectes.