El ministre de Finances i portaveu, Jordi Cinca, explicant el text legal. (Foto: M. M. )
Sector públic

El Govern impulsa un projecte de llei per donar més seguretat als pagaments per internet

El text modifica el de serveis de pagament i diner electrònic aprovat el passat mes de maig

El Govern ha aprovat aquest dimecres una modificació de la llei de serveis de pagament i el diner electrònic que es va aprovar el passat mes de maig, amb la voluntat que el país faci un pas més per adaptar-se a la normativa europea anomenada PSD2 (directiva de serveis de pagaments). Entre els aspectes que es deriven d'aquesta adaptació a la norma europea hi ha que els pagaments a través d'internet es puguin fer amb una major seguretat.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha explicat que aquesta norma s'emmarca en el paquet vinculat a l'acord monetari i completa el text que es va aprovar al maig. A més, assenta les bases, ha dit, perquè Andorra pugui pertànyer a l'espai europeu de pagaments en euros (SEPA). D'aquesta manera, Cinca ha manifestat que "la llei té una especial rellevància" perquè entre altres aspectes serveix perquè les entitats bancàries puguin fer transferències amb les mateixes garanties i seguretat que la resta del sistema financer europeu.

Cinca ha detallat que la normativa PSD2 permet agilitzar les operacions de pagament; afavorir un ventall suficientment ampli d'opcions de pagament per als usuaris i la promoció de la innovació en els serveis de pagament, com per exemple a través del mòbil o internet; millora la seguretat en l'ús de sistemes de pagament a través d'internet evitant fraus i fa més efectives les normes de protecció als usuaris sobretot dels consumidors, reforçant sobretot el nivell de protecció a l'usuari contra fraus i abusos potencials.

A més, a través d'aquest text, s'introdueixen nocions noves, com serveis de pagament als serveis d'informació de comptes i als serveis d'iniciació de pagaments; s'amplia el ventall de possibles proveïdors de pagament; es reforça les normes de transparència i s’aprofundeix en els drets i obligacions dels usuaris, entre altres aspectes. Suposa, tal com ha destacat Cinca, "un salt qualitatiu".

El text consta només de dotze articles, ja que la base és el que es va aprovar el mes de maig, però incorpora tretze disposicions transitòries i finals, ja que modifica d'altres lleis.

Cinca ha posat en relleu que és necessari que es pugui aprovar en el proper període de sessions, ja que és "una eina indispensable" perquè Andorra pugui pertànyer a l'espai europeu de pagaments en euros (SEPA).