Cartell d'una oficina de Banc Sabadell. (Foto: Banc Sabadell)
Sector financer

L'agència DBRS millora la perspectiva de Banc Sabadell d'estable a positiva

El motiu és la sòlida capitalització de l'entitat

L'agència de ràting DBRS ha ratificat la nota de solvència a llarg termini de Banc Sabadell en BBB (high), alhora que ha decidit elevar la perspectiva que emet sobre l'emissor des d'"estable" a "positiva". DBRS ha dit que el canvi de la tendència reflecteix la visió de la "sòlida" capitalització de l'entitat i la contínua millora en la qualitat dels actius, així com en la rendibilitat del negoci 'core' a Espanya. Segons ha explicat la qualificadora de crèdit, Sabadell ha reduït de forma "substancial" els actius improductius (NPAs) des de 2014, ha millorat els riscos i ha minimitzat les pèrdues de préstecs i altres provisions d'actius.

"DBRS espera que, donat el bon govern de l'entitat i la positiva trajectòria de l'entorn econòmic i del mercat immobiliari a Espanya, Sabadell probablement reduirà molt més els NPAs en els propers dotze mesos fins a un nivell que estigui més en línia amb els seus parells europeus", ha indicat l'agència en un comunicat.

L'entitat presidida per Josep Oliu vol desfer-se de les carteres 'Challenger' i 'Coliseum', que sumen uns 7.500 milions d'euros i estan formades per actius adjudicats (REU), i de 'Makalu' i 'Galerna', valorades en uns 2.500 milions i 900 milions d'euros, respectivament, i compostes per crèdits de col·lateral immobiliari (NPL). Aquesta última, que es tracta del projecte de menys valor, ha estat ja adjudicada al fons Axactor.

D'igual forma, ha assegurat que la qualificació reflecteix la "solidesa" tant del grup a Espanya com al Regne Unit, on està present a través de TSB Bank, malgrat els "recents desafiaments", en al·lusió als problemes tècnics derivats de la migració del sistema. "Existeix una evidència clara que Sabadell pot sortejar l'impacte dels recents desafiaments de reputació i de Tecnologies de la Informació (TI) al Regne Unit", ha precisat DBRS. No obstant això, ha assegurat que en el cas que s'observi un "deteriorament material" del negoci il·lustrat en importants sortides de dipòsits o pèrdua de clients, la qualificació podria veure's pressionada a la baixa.

Sabadell va completar la migració dels sistemes de TI de Lloyds a TSB el mes d'abril passat, però alguns clients van patir la interrupció del servei durant un període perllongat, particularment en l'accés a la banca per Internet. Com a resultat, l'Autoritat de Conducta Financera (FCA) ha iniciat una investigació, que actualment es troba en curs. DBRS espera que els possibles costos addicionals de TSB, així com uns altres addicionals per compensar als clients afectats, seran "manejables", donada la generació d'ingressos més flexible de l'entitat.