La seu central d'Andorra Telecom. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Disminueixen les trucades mentre augmenta el consum de dades d’internet mòbil

Del tràfic total de GB en els útlims 12 mesos, el 80% ha estat internacional

En els últims dotze mesos, els abonaments per servei de telefonia fixa registren una variació negativa del 0,4% respecte al mateix període de l'any passat, mentre que la telefonia mòbil augmenta un 5,8%. Alhora, l'internet de banda ampla també ho fa amb una variació positiva del 5,3%. El departament d'Estadística ha presentat aquest dilluns l'anàlisi sobre telecomunicacions del mes de juny i el document mostra que enguany les variacions respecte al mateix mes de l'any passat segueixen un patró idèntic, en excepció de la telefonia fixa, que augmenta un 0,7%. La telefonia mòbil i l'internet de banda ampla augmenten en un 4,5% i un 4,6% respectivament.

El gran canvi de conducta s'ha vist en el tràfic telefònic sense internet i l'ús del tràfic de GB d'internet. Mentre aquest mes de juny s'ha registrat un total de 15,75 milions de minuts trucats, fa un any eren 16,32 milions, un 3,5% menys. En canvi, pel que fa al tràfic per internet en GB, el mes de juny d'enguany ha registrat un augment del 45,7% respecte al del 2017. El tràfic internacional representa el 70,2% del total. La gran xifra, però, és la variació positiva del tràfic per internet mòbil, que ha arribat al 99,4%.

Si agafem com a mesura els dotze últims mesos, el tràfic de minuts sense internet varia negativament un 0,6%, fent-se més palès aquest descens en el tràfic internacional. Per la seva banda, el tràfic internacional de dades d'internet suposa el 80,5% del total, augmentant un 65,8% respecte als dotze mesos anteriors.

Aquestes dades reflecteixen que mes a mes l'ús de la telefonia sense internet disminueix progressivament, a mesura que l'ús dels GB d'internet presenta el comportament contrari, augmentant amb xifres al voltat del 50% tant respecte al juny de l'any anterior com en els dotze mesos previs.