El fundador de Facebook, Mark Zuckerberg (Foto: Facebook)
Empresa

Facebook elimina 650 pàgines falses vinculades a Rússia i l'Iran

La campanya de desinformaciçó apuntava als EUA, Orient Mitjà, el Regne Unit i l'Amèrica Llatina

Facebook ha eliminat fins a 652 pàgines i perfils de la seva xarxa social i d'Instagram (que també és propietat d'aquesta companyia) perquè presumptament tenien com a objectiu fomentar la desinformació. Aquestes pàgines i perfils s'havien creat a l'Iran i Rússia, i estaven adreçats a usuaris de Facebook dels Estats Units, l'Amèrica Llatina, el Regne Unit i el Pròxim Orient. "Hem eliminat centenars de pàgines, grups i comptes per comportament coordinat i fals a Facebook i Instagram. Part d'aquesta activitat es va originar a l'Iran i Rússia. Es tractava de diverses campanyes i no hem identificat cap enllaç o coordinació entre elles", ha informat Facebook aquest dimecres a través d'un comunicat.

La xarxa social fundada per Mark Zuckerberg ja va estar al centre d'una polèmica durant les eleccions presidencials dels Estats Units el 2016 perquè la plataforma va ser utilitzada per difondre notícies falses i informació errònia amb l'objectiu d'influir en els resultats dels comicis. A final de juliol, Facebook ja va anunciar que havia desactivat 32 comptes i pàgines de la seva xarxa social i d'Instagram que estaven coordinats i que formaven part d'una presumpta campanya de desinformació de cara a les eleccions legislatives que se celebraran als Estats Units al novembre. "És un repte continu perquè les persones responsables [d'aquestes campanyes] estan ben finançades. Hem de millorar constantment per evitar aquestes situacions", ha destacat la companyia.

L'anunci de Facebook ha tingut lloc l'endemà que Microsoft informés que havia detectat i tancat sis llocs web falsos, inclosos alguns que pertanyien al Senat nord-americà o a 'think tanks' conservadors, creats per pirates informàtics vinculats al govern rus.