L'eurodiputat popular Axel Voss mostra la seva alegria després que el Parlament Europeu hagi aprovat la proposta de reforma dels drets d'autor a Internet. (Foto: EFE )
Internacional

El Parlament Europeu aprova la llei de drets d'autor en l'àmbit digital

Les plataformes podran aplicar filtres de continguts per detectar infraccions

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimecres la nova directiva sobre drets d'autor, que fa èmfasi en l'àmbit digital i que inclou els filtres de contingut i un cànon d'extensió europea com a mesures per lluitar contra la vulneració del 'copyright'. La llei s'ha aprovat per 438 vots a favor, 226 en contra i 39 abstencions. Els eurodiputats han votat la nova legislació després que al juliol el Parlament Europeu va bloquejar la reforma de la directiva de drets d'autor que obligava empreses com Google i Facebook a verificar si els continguts que els usuaris compartien complien les normes de 'copyright'. Arran de la pressió dels consumidors i les grans plataformes, els parlamentaris es van donar un període de dos mesos per introduir esmenes a la legislació i tornar-la a votar.

Una de les esmenes que s'hi han introduït fa referència a la implantació de filtres de continguts, una norma que no hauran de complir les aplicacions i eines més petites. En canvi, les plataformes més grans hauran de controlar que els usuaris no infringeixin les normes de drets d'autor, motiu pel qual s'haurà de realitzar un monitoratge massiu i es podrà fer ús dels filtres de continguts. Els contraris a aquesta proposta argumenten que la introducció d'aquests filtres posa en risc la llibertat d'expressió a la xarxa i fa que internet sigui menys obert. L'article 13 de la normativa europea estableix que "els proveïdors de serveis d'intercanvi de continguts en línia" hauran d'adoptar "mesures adequades i proporcionades" per garantir "el correcte funcionament dels acords" amb els titulars dels drets d'autor per l'ús de les seves obres.