Opinió

Deu anys de la fallida de Lehman Brothers

Hem après alguna cosa?

Aquest mes de setembre es compleix el desè aniversari de la fallida del banc d'inversió Lehman Brothers, el qual en el moment de declarar-se insolvent era el quart banc d'inversió més gran dels Estats Units. Per a alguns analistes aquesta declaració d'insolvència va ser el detonant de la crisi econòmica i financera més greu des de la Gran Depressió de l'any 1929, però per a altres, aquesta fallida va ser més un símptoma de la crisi que una causa de la mateixa.

Per entendre les causes de la fallida de Lehman Brothers, així com de la greu crisi econòmica que el va seguir s'han d'analitzar tant els factors interns relacionats amb la gestió de l'entitat com aquells relacionats amb el funcionament del sistema financer en general. Pel que fa als factors interns cal destacar una deficient gestió interna que es va manifestar amb tota cruesa i va provocar la fallida de l'entitat. Cal destacar la seva forta exposició als actius de poca qualitat, com per exemple, a les hipoteques 'subprime' i a un insuficient nivell de capitalització. El capital propi només representava el 3% dels actius totals, de manera que la depreciació del valor d'aquests actius al costat d'una major dificultat per accedir al mercat de crèdit va accelerar l'enfonsament del banc.

Pel que fa als factors externs, els relacionats amb el comportament de l'economia i dels mercats financers cal destacar els següents aspectes:

-Insuficient nivell de regulació i de control per part dels organismes i autoritats econòmiques i monetàries.

- Gran desenvolupament dels productes financers derivats, els quals en alguns casos implicaven una forta exposició al risc.

Així mateix, els diferents analistes que elaboren informes de valoració de les diferents empreses i porten a terme recomanacions d'inversió, així com les agències de qualificació no van detectar o no van fer pública la delicada situació d'aquesta entitat. Durant l'any 2008 i fins al moment de la fallida de 106 informes de valoració sobre Lehman Brothers només un d'ells recomanava vendre les accions, mentre que les agències de qualificació creditícia van mantenir la qualificació "A" fins al dia anterior a la declaració de fallida .

Els efectes que la fallida va produir sobre el conjunt del sistema financer i sobre l'economia mundial van ser devastadors, i alguns d'ells encara romanen. La pregunta a contestar és la següent: Pot tornar a produir-se una situació similar, o l'actual funcionament de l'economia i els sistemes de control implementats els fan inviable? Al meu entendre, si pot tornar a produir-se, i això per diversos motius:

-No s'ha regulat suficientment el sistema financer.

-Algunes entitats financeres segueixen mantenint un insuficient volum de capital propi.

-Els mercats d'instruments derivats segueixen creixent a un elevat ritme.

-Hi ha un elevat volum d'endeutament, tant de deute públic com corporativa.

-Hi ha una desconnexió entre la creació de diners i la creació de riquesa.