La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el president del Pol de competitivitat pel desenvolupament de les energies renovables en l’edificació i la indústria (Derbi) de França, André Joffre, signen l'acord de col·laboració. (Foto: Derbi)
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el president del Pol de competitivitat pel desenvolupament de les energies renovables en l’edificació i la indústria (Derbi) de França, André Joffre, es donen la mà després de signar l'acord de col·laboració. (Foto: Govern d'Andorra)
Consum

Un conveni plasma el potencial d'Andorra com a laboratori d'innovació en energies renovables

L'acord és el punt de partida per fomentar sinergies entre empreses andorranes i franceses

El potencial d'Andorra com a laboratori per a la innovació en matèria d’energies renovables i d’eficiència energètica en l’edificació ha quedat plasmat aquest dilluns amb la signatura d'un connveni de col·laboració entre la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el president del Pol de competitivitat pel desenvolupament de les energies renovables en l’edificació i la indústria (Derbi) de França, André Joffre.

Aquest text és un pas més en l’enfortiment de les relacions entre Andorra i França, que són especialment rellevants en l’àmbit de les energies renovables. A més, és un dels resultat concrets dels lligams transfronterers que es van començar a estrènyer en la reunió del cap de Govern, Toni Martí, amb el prefecte dels Pirineus Orientals, Philippe Vignes, el mes de febrer del 2017. El Govern i el Pol Derbi tenen un interès conjunt en relació amb l’impuls de la transició energètica i concretament del desplegament de les energies renovables i de la millora energètica en l’edificació, i per això s’han buscat vies de col·laboració de les quals es podran beneficiar les dues parts.

Així, el conveni és el punt de partida per crear l’escenari adequat per al desplegament de les energies renovables i fomentar sinergies entre petites i mitjanes empreses andorranes i franceses en aquest àmbit. En aquest sentit, la recent aprovació de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic obre un gran ventall d’oportunitats i ofereix una situació idònia per al desenvolupament d’iniciatives empresarials. La llei preveu doblar la producció energètica nacional d’aquí al 2030 amb un mínim del 75% de producció de fonts d’origen renovable.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha apuntat que perquè el sector empresarial andorrà pugui aprofitar les oportunitats de negoci que això suposarà, calia aquest acord amb un pol que es distingeix per estar desenvolupant innovació en aquesta matèria. D’altra banda, el conveni també servirà de base per a possibles acords en matèria de formació i acreditació dels professionals, que és una altra via imprescindible per al desenvolupament del sector energètic a Andorrà. La ministra ha recordat que "fa un any que estem en contacte amb el Pol Derbi i són capdavanters en el seu àmbit, en la investigació i en la recerca universitària".

Pel que al potencial d’Andorra com a laboratori per a la innovació en matèria d’energies renovables i d’eficiència energètica en l’edificació, Calvó ha indicat que els projectes d’innovació que es puguin posar en marxa implicaran les empreses andorranes. Per la seva banda, el president del Pol de competitivitat Derbi, André Joffre, ha destacat que Andorra compta amb el necessari per ser un laboratori idoni. D’una banda, ha assenyalat que compta amb els recursos naturals necessaris per generar energies renovables, i de l’altra ha indicat que l’agilitat legislativa i la implicació en el desenvolupament de les noves tecnologies també són punts a favor. Així, ha considerat que Andorra podria esdevenir un laboratori perquè tant les empreses andorranes com les franceses experimentessin en aquest àmbit. Per la seva part, Sílvia Calvó ha avançat que "des de Derbi ja tenen diversos projectes que es podrien aplicar a Andorra".

La signatura d’aquest acord preveu la col·laboració amb el Pol Derbi per crear aquest escenari a Andorra, però la voluntat del Govern és ampliar les sinergies a tots els territoris veïns. En aquest sentit, aquest mateix dimarts tindrà lloc a Canet del Rosselló la Jornada de transició energètica i digital per a edificis. L’esdeveniment, organitzat en el marc del programa Interreg Poctefa pel conjunt de cambres de comerç CCI Pirineus Med, té per objectiu reunir empresaris dels Pirineus al tomb de la temàtica de la transició energètica i les energies renovables. Es tracta de la tercera jornada d’intercanvi en aquesta matèria i es preveu una gran participació d’empresaris dels diferents territoris.

La jornada comptarà amb el testimoni del president de Derbi, Andre Joffre, i per la part andorrana hi intervindran la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, el cap de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Miquel Armengol, i el director de FEDA, Albert Moles.