La professora i directora del departament d’Economia a l’IESE Business School, Núria Mas. (Foto: M. F.)
La professora i directora del departament d’Economia a l’IESE Business School, Núria Mas, conversa amb directius de Crèdit Andorrà moments abans de la xerrada. (Foto: M. F.)
El director de la Càtedra Crèdit Andorrà de Mercats, Organitzacions i Humanisme de l’IESE, Josep Maria Rosanas; el director de Comunicació Corporativa, Màrqueting i Transformació Digital Clients, Joan Ramon Mas, i la professora i directora del departament d’Economia a l’IESE Business School, Núria Mas. (Foto: M. F.)
Núria Mas, durant la xerrada que ha ofert a Crèdit Andorrà. (Foto: M. F.)
Un moment de la xerrada de la professora Núria Mas. (Foto: M. F.)
Sector financer

L'economia global influirà sobre la sanitat andorrana

La professora de l'IESE Núria Mas explica en una conferència de Crèdit Andorrà els reptes que haurà d'assumir

L'economia global implicarà canvis en la sanitat també a Andorra com, per exemple, en l'edat de jubilació. Així, la professora ordinària i directora del departament d'Economia a l'IESE Business School, Núria Mas, ha afirmat que "la jubilació als 65 anys cada cop serà més complicada". Mas ha explicat que l'envelliment, la globalització i la tecnologia són els tres reptes que haurà d'assumir la sanitat en aquest entorn econòmic global. En relació a l'envelliment ha posat l'exemple dels nascuts a l'any 2010 "com el meu fill, que tindrà una expectativa de vida de 110 anys. Això també implicarà una manera diferent de com organitzarem la nostra vida".

Amb l'ajut de gràfics i de xifres, Mas ha dit que quan els diversos països van dissenyar els seus sistemes sanitaris el 80% de la despesa sanitària era per malalties agudes i que ara aquest percentatge és per malalties cròniques. "El repte és que la població estigui el més sana possible però si estem malalts hem de tenir la millor atenció possible. Si tot això es fa bé implicarà un descens en la despesa mèdica per procediment", ha subratllat Mas. En el cas andorrà, en què el sistema sanitari es regeix pel copagament, ha opinat que pot limitar l'accés a la sanitat dels malalts crònics i dels pacients sense recursos. "El copagament potser no és la millor manera de finançar la sanitat però hi ha formes al nostre entorn per implantar-lo correctament".

La interacció entre el sector públic i el privat i l'economia de la salut, amb especial interès per l'organització i la gestió dels sistemes sanitaris, també han estat temes tractats durant la ponència. La conferència del cicle 'Crèdit Andorrà Global Forum' forma part de les activitats impulsades des de la Càtedra Crèdit Andorrà de Mercats, Organitzacions i Humanisme de l'IESE.