Una de les reunions entre els grups parlamentaris, el Govern i els comuns per la reforma de les lleis de competències i transferències. (Foto: Arxiu ANA)
Sector públic

Les transferències comunals del 2017 es completaran amb 8,4 milions d'euros

El Govern ha aprovat el projecte de llei de suplement de crèdit per fer front a la despesa

Els comuns rebran 8.437.602,56 euros extra corresponents a les transferències del 2017. El gabinet ministerial ha aprovat, aquest dimecres, a proposta del ministre de Finances, Jordi Cinca, el projecte de llei de suplement de crèdit per fer front a les despeses derivades de la regularització de l'import de les transferències als comuns de l'exercici 2017. La quantitat correspon a la diferència entre l'import de les transferències als comuns satisfet per a l'exercici 2017, que va ser de 54,6 milions d'euros, i el que finalment s'ha de transferir a causa de l'aplicació de la Llei qualificada de transferències als comuns del 1993, que és de 63 milions d'euros.

Cinca ha recordat que el Govern i els comuns van arribar a un acord per congelar les transferències comunals del 2015 al 2017. Mitjançant el pacte, les corporacions havien de rebre, tant el 2016 com el 2017, 54,6 milions d’euros, ja que la tendència de l’import de les transferències anava “a l’alça” i s’havia de frenar “per vetllar per la sostenibilitat de les finances públiques”. L’any 2016 es va transferir la xifra pactada, però quan el Consell General havia de votar el projecte de llei del pressupost del 2017, la majoria parlamentària va rebutjar l’acord dels 54,6 milions d’euros i va obligar a complir amb la llei vigent en aquell moment, la del 1993, i ha calgut tornar a calcular la xifra de les transferències comunals corresponents per al 2017, que s’obté del 18% dels ingressos totals de l’Estat de l’exercici 2016.

El pressupost per al 2018 no compta amb l'import necessari per satisfer la despesa de 8,4 milions d’euros i ha calgut aprovar un crèdit extraordinari que es finançarà mitjançant nou endeutament.

El ministre també ha aclarit que aquesta situació no es repetirà en les transferències comunals corresponents al 2018, ja que hi ha una nova llei amb un nou sistema de càlcul, adaptat al nou marc fiscal i a la situació financera de l’Estat, que impedeix que les transferències augmentin desproporcionadament any rere any. Amb tot, dos dels punts de la nova norma han estat declarats anticonstitucionals i el nou redactat s’ha de debatre i votar en les pròximes setmanes al Consell General.

Canvis en l'intercanvi d'informació fiscal


D’altra banda, el consell de ministres ha aprovat, aquest dimecres, a proposta del ministre de Finances, Jordi Cinca, la modificació del reglament de desenvolupament de la Llei d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal. Aquesta modificació normativa recull la necessitat d’introduir certs ajustos a la regulació existent, per adaptar els aspectes introduïts per les successives modificacions de la Llei d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal del novembre del 2016, per aclarir aspectes tècnics de la norma o bé per adaptar-la a l’estàndard comú de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) referent a les normes de comunicació i diligència deguda relatives a la informació sobre comptes financers.

Finalment, i també a proposta de Jordi Cinca, s'ha aprovat la renovació de Raül González com a membre del consell d’administració de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA).