El líder del clúster d'Educació, Ferran Costa, i el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, durant la presentació del projecte Tàndem. (Foto: B. N.)
Els representants de les tres empreses participants al Projecte Tàndem. D'esquerra a dreta, el director de màrqueting de VallmedicVision, Sergi Valls; el director de Gamma Management, Pere Montes de Oca, i el portaveu d’Andorra Telecom, Carles Casadevall.     (Foto: B. N.)
Innovació

La tercera edició del projecte Tàndem compta amb 72 estudiants

Hauran d'enfrontar-se als reptes d'innovació d'Andorra Telecom, Gamma Management i VallmedicVision

La tercera edició del projecte Tàndem d’Actua, que uneix el talent dels estudiants andorrans de Formació Professional amb el món empresarial, s’ha presentat a l’Espai d’Innovació d’Andorra, a Caldea. Enguany torna a augmentar el nombre d’alumnes que hi prendran part (72 estudiants), que estaran tutelats per 12 docents del centre d’Aixovall i que hauran d’enfrontar-se als reptes d’innovació que plantegen Andorra Telecom, Gamma Management i VallmedicVision.

Per part d’Andorra Telecom, l’empresa demana als alumnes que treballin iniciatives per innovar en la oferta de telefonia mòbil de prepagament per tal d’arribar a més clients; VallmedicVision, idees per conscienciar la població andorrana per evitar l’ús abusiu de les pantalles digitals amb la finalitat de reduir la incidència de la miopia; i quant a Gamma Management, millorar la relació d’aquesta empresa de recursos humans amb els seus clients, que són empreses i candidats.

L’acte de presentació d’aquesta tercera edició ha anat a càrrec del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, que ha destacat que “per primera vegada participarà activament la Universitat d’Andorra, no només com a observador sinó que també com a jurat i en moments puntuals” i ha avançat que “representants del sistema educatiu francès també estaran d’observadors per valorar afegir-se al projecte Tàndem de cara a la propera edició”. Jover ha destacat la tradició i la importància de la Formació Professional en el sistema educatiu francès. En el cas del Lycée Comte de Foix d'Andorra la Vella ja s'ofereix un batxillerat professional i uns estudis superiors.

Per la seva banda, el líder del clúster d’Educació d’Actua, Ferran Costa, ha explicat que l’objectiu del projecte Tàndem és “impulsar el desenvolupament de projectes innovadors d’alt impacte i fer d’Andorra de punt de trobada d’innovació”. Costa també ha remarcat que paral·lelament “volem donar visibilitat al talent dels estudiants a les empreses i entitats, i apropar les necessitats del teixit productiu a les capacitats dels estudiants de Formació Professional”. L'objectiu, segons Costa, "és fer de la innovació un pal de paller".

A la roda de premsa també hi han pres part el portaveu d’Andorra Telecom, Carles Casadevall; el director de Gamma Management, Pere Montes de Oca, i el director de màrqueting de VallmedicVision, Sergi Valls. Els tallers educatius tindran lloc el 13 i el 20 de novembre, l'acceleradora el 3 i 4 de desembre, i la presentació final dels reptes l’11 de desembre. En aquesta edició s'han escurçat els terminis, cosa que farà que el treball sigui més intens ja que les sessions s'han concentrat en tres mesos.

Tàndem és un projecte que s’emmarca en el Pla Estratègic de Renovació i Millora del Sistema Educatiu Andorrà (Permsea) que ha impulsat Actua i el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra. Respon a la necessitat de desenvolupar un model propi que fomenta la innovació i l’esperit emprenedor en l’àmbit de l’FP al país. Consisteix en introduir espais d’aprenentatge a tra­vés dels quals empreses i entitats col·laboradores es troben amb el Centre de Formació Professional d’Aixovall per generar valor econòmic i social. Tàndem és, de fet, una comunitat d’innovació oberta on professionals, do­cents i estudiants interactuen per donar resposta a reptes reals i significa­tius presents a les empreses i a la societat andorrana en general.

En definitiva, Tàndem té per objectiu implicar la comunitat educativa d’FP d’Andorra amb projectes innovadors que es desenvolupin a les empreses, potenciar el talent dels alumnes, augmentar les oportunitats laborals dels joves, millorar la transferència de valor entre els centres d'FP i les empreses, i a la vegada, incrementar la competitivitat de les empreses.

La guanyadora de la segona edició va ser una aplicació que ofereix la possibilitat de fer un regal i gaudir d’una experiència més enllà de l’estada a l’hotel, pensada per a Hotels Plaza (una de les empreses participants). Els alumnes del centre de Formació Professional d’Aixovall han treballat durant el curs idees innovadores amb empresaris, mentors i professors. El portaveu de Grup Tancat, que va ser l’equip guanyador, Sergi Suárez, va assenyalar que l’experiència ha estat “molt enriquidora”. A la primera edició, els guanyadors van ser dos  alumnes del batxillerat professional de xarxes i sistemes informàtics i del d'estètica i perfumeria, que van presentar una aplicació que permet captar la informació dels clients gràcies a un mètode que combina tecnologia NFC, Wifi i Bluetooth.