Juan Fernando López Aguilar, ponent permanent del Parlament Europeu per a l’acord d’associació entre la UE i Andorra, i el cap de Govern, Toni Martí, se saluden abans de dinar. (Foto: M. M.)
Juan Fernando López Aguilar, ponent permanent del Parlament Europeu per a l’acord d’associació entre la UE i Andorra, i el cap de Govern, Toni Martí, intercanvien les primeres paraules abans de dinar. (Foto: M. M.)
Juan Fernando López Aguilar, ponent permanent del Parlament Europeu per a l’acord d’associació entre la UE i Andorra, i el cap de Govern, Toni Martí, intercanvien les primeres paraules abans de dinar. (Foto: M. M.)
Tota la comitiva capitanejada per Juan Fernando López Aguilar i Toni Martí. (Foto: M. M.)
Internacional

Europa obre la porta a crear una transitòria o fins i tot una exempció pel subsidi d'atur

Oberta la caixa de Pandora del possible pagament per part d'Andorra del subsidi d'atur per als treballadors espanyols que retornen al seu país, ara tot són declaracions i contradeclaracions sobre l'afer. L'últim en parlar-ne ha estat el ponent permanent del Parlament Europeu per a l'acord d'associació entre la UE i Andorra, Juan Fernando López Aguilar. “Soc socialista i m'importa, i tant si m'importa, l'agenda social europea, els drets socials, la dignitat del treball, però al mateix temps vinc aquí amb sensibilitat per escoltar totes les argumentacions, les posicions i les expressions de les singularitats d'Andorra”, ha expressat López Aguilar només arribar al país com a membre representant de la delegació del grup d’amistat de parlamentaris europeus que entre aquest dijous i divendres visita el Principat. A més, ha volgut insistir que la posició negociadora mai ha estat la “d'exigir i menys una aplicació en 24 hores”.


D'aquesta manera, i davant la realitat que el paquet de prestacions socials està sobre la taula de l'acord d'associació perquè s'està tractant l'apartat de la lliure circulació de persones, López Aguilar ha valorat l'opció de crear un període transitori “dilatat” per reconèixer les particularitats d'Andorra i permetre que el país es pugui adaptar al pagament del subsidi d'atur per als retornats. Però no s'ha quedat aquí. En pro de respectar les especificitats, el parlamentari fins i tot ha parlat d'“excepcions o derogacions especials” en aquests temes. Tot i això, ha aclarit que encara és molt d'hora per veure quin serà el resultat final que s'escollirà per encaminar la negociació final i ha exposat que encara és “d'hora perquè es generin inquietuds de cap dels assumptes que es poden posar sobre la taula”.


Unes paraules que van en paral·lel a les matisacions que el ministre d'Afers Exteriors d'Espanya, Josep Borrell, ha expressat aquest dijous al matí (a diferència de les que va deixar anar aquest passat dimecres) i que també ha recollit la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach. La ministra andorrana ha insistit que la negociació continua i que no s'ha aturat mai i ha explicat que ja s'han transmès a Europa les especificitats andorranes en matèria social i també aquells ajuts i subsidis que actualment ja té el país. “No partim de zero, ja tenim una ajuda no contributiva per a l'aturat que no és discriminatòria perquè s'atorga tant a andorrans com a residents”, ha recordat. Ubach ha insistit que la idea és entrar al mercat europeu de manera “progressiva” i s'ha mostrat incapaç, de moment, de saber quina repercussió econòmica tindrà l'absorció de tot el cabal comunitari europeu en matèria social i també concretament el subsidi d'atur, ja que encara s'està analitzant. 

Pel que fa a les primeres declaracions de Borrell, la ministra les ha volgut emmarcar dins de la defensa del ministre en pro d'una Europa més social. “El que va voler posar en relleu és la importància que els estats membres de la Unió Europea tirin endavant cap a una política més social”, ha dit.