Dijous 25 d'abril de 2024
|
19:15 H
L'anunci publicat a La Vanguardia l'any 1943.
L'anunci publicat a La Vanguardia l'any 1943. (Foto: )
Turisme

Màrqueting de postguerra

Andorra la Vella

Els anys posteriors a la Guerra Civil espanyola van suposar una oportunitat per al desenvolupament del sector turístic al Principat. El 1943, La Vanguardia publicava anuncis com el de la imatge. Per 655 pessetes –uns 3,93 euros– s’oferien unes vacances de sis dies a l’hotel Coma d’Ordino en règim de tot inclòs. I per 195 pessetes més –uns 1,17 euros– es podia allargar dos dies l’excursió visitant la Costa Brava.

Crida l’atenció el reclam del menjar abundant en temps difícils per a la societat espanyola, aquells anys amb el record ben viu de les penúries patides durant la guerra. L'hotel Coma es va inaugurar l'any 1932 tot i que, des del segle XIX existia la fonda Coma, situada a prop de l'església d'Ordino. Va ser enderrocada l'any 1975 quan es va eixamplar la carretera que arriba fins Arcalís. L'hotel va continuar amb la tradició de bons àpats de la fonda amb les seves especialitats que eren l'escudella, els canalons, els macarrons, els civets, els estofats, les cuixes de corder, els pollastres rostits i la truita d'ou al rom. No era estrany, doncs, que en aquells anys durs a l'estat espanyol fos un lloc molt freqüentat pels visitants del país veí.

En aquells anys de postguerra a Espanya, i a causa dels problemes de salut de la Maria Coma Areny, la família va decidir arrendar l'hotel fins l'any 1945 en què se'n va tornar a fer càrrec. Actualment, l'hotel Coma disposa d'una piscina exterior, pista de tennis i organitza activitats a l'aire lliure. Té uns amplis jardins, cosa que li permet organitzar banquets i celebracions a l'aire lliure.