La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el diputat i president de l’Institut de l’economia circular de França, François-Michel Lambert, aquest dijous a l'Assemblea Nacional francesa a París. (Foto: Govern d'Andorra)
Innovació

Andorra exposa els avenços en economia circular a França

La ministra Sílvia Calvó s'ha reunit amb el màxim representant francès en aquest àmbit

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, s’ha reunit aquest dijous amb el diputat i president de l’Institut de l’economia circular de França, François-Michel Lambert. La reunió, en la qual també ha participat el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha tingut per objectiu establir relacions en l’àmbit de l’economia circular.

L’economia circular és un dels eixos tant en l’àmbit nacional com en l’internacional per respondre a les problemàtiques mediambientals de la societat actual. És una estratègia que té per objectiu reduir tant l'entrada dels materials com la producció de deixalles verges, tancant els cicles o fluxos econòmics i ecològics dels recursos. El juny del 2017 es va organitzar a Andorra una jornada internacional sobre economia circular que ja va comptar amb la participació del president de l’Institut de l’economia circular, i en la qual ja es va incidir en la necessitat que Andorra s’integri en un circuit transfronterer d’economia circular, per la impossibilitat de fer-ho només en l’àmbit nacional.

En la reunió d’aquest dijous, Calvó i Lambert han comentat les polítiques públiques per una economia circular. Concretament, han celebrat les darreres passes fetes al Parlament europeu en aquest àmbit, amb l’adopció del paquet d’economia circular que inclou quatre textos legislatius sobre els residus, envasos, abocadors, vehicles al final de la seva vida útil, bateries i residus d’equips elèctric i electrònics.

Lambert ha destacat l’interès d’aplicar polítiques innovadores d’economia circular, i ha opinat que Andorra podria tenir un rol exemplar en aquesta matèria a nivell internacional. Igualment, en la trobada s’han posat damunt la taula els esforços fets a Andorra en aquesta matèria, i la ministra ha destacat les darreres dades de recollida selectiva que mostren un augment molt significatiu, del 46%, del reciclatge d’envasos. A més, han compartit les properes accions contemplades en el Pla Nacional de Residus, que estaran orientades a reduir els materials d’un sol ús en esdeveniments festius, culturals i esportius i en l’àmbit escolar, així com la gestió del paper als centres escolars, el foment de la reutilització i el reciclatge del tèxtil, i la millora de la gestió dels vehicles, pneumàtics i runa.

Finalment, s’ha acordat aprofundir en els intercanvis per concretar col·laboracions i s’ha decidit que tècnics de l’Institut Nacional de l’Economia Circular es desplacin a Andorra.