Oficines del Servei d'Ocupació. (Foto: Arxiu ANA)
Sector públic

Es duplica el percentatge d'extracomunitaris a la quota d'hivern

El Govern aprova 4.033 autoritzacions temporals d'immigració i 850 de generals

El consell de ministres ha aprovat quotes d'autoritzacions d'immigració. Hi haurà 850 autoritzacions de la quota general per al període de novembre del 2018 a abril del 2019 i 4.033 autoritzacions temporals per a la temporada d'hivern 2018-2019. Pel que fa al repartiment de les quotes, es preveuen 180 per a fronterers, 1.539 per a treballadors comunitaris i 2.314 per a extracomunitaris. De fet, el percentatge d'extracomunitaris s'ha duplicat respecte de l'any passat. El ministre Jordi Cinca ho ha justificat per la dificultat de trobar personal comunitari i ha destacat que "s'ha d'augmentar el número d'extracomunitaris per no generar un col·lapse".

La xifra d'autoritzacions de la quota general s'ha fixat tenint en compte la conjuntura actual del mercat laboral, en què el nombre de llocs de treballs oferts va en augment i se situa molt per sobre dels inscrits al Servei d'Ocupació en recerca de feina. S'han aprovat un total de 850 autoritzacions (ampliables en un 30%), que s'han definit tenint en compte el nombre d'autoritzacions esgotades en el mateix període de l'any anterior. Igual que l'any anterior, el ministeri ha decidit obrir quotes per a totes les professions a excepció de les d'administratius i de conductor repartidor, per a les quals hi ha més demandants en recerca de feina inscrits al Servei d'Ocupació que ofertes de llocs de treball. En referència a les quotes de la temporada d'hivern, s'han aprovat un total de 4.033 autoritzacions.

Així, s'han ajustat les quotes en relació als consums de la temporada anterior, però es manté el requisit que els llocs oferts s'hagin inscrit prèviament al Servei d'Ocupació. Del total d'autoritzacions de temporada 2.100 corresponen al sector hoteler, 969 a treballadors de les pistes d'esquí, 474 a hotels de pistes, 65 a agències de viatges, 245 al sector de lloguer de material d'esquí, 110 al comerç i 70 al sector de neteja. L'arribada dels treballadors temporers sempre va acompanyada de problemes d'allotjament.

Cinca reconeix que "en som conscients i estem en contacte amb les estacions d'esquí per saber fins a quin punt pateixen aquesta situació. Els ministres Espot i Camp s'han reunit recentment amb els responsables de les estacions i sembla que ho tenen força resolt. De fet, ja fa anys que gestionen aquesta problemàtica. No és fàcil donar cabuda a tots els temporers i això no és una novetat d'aquesta temporada".