El president i el secretari tècnic de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), Francesc Mora i Joan Tomàs durant la roda de premsa d'aquest dijous. (Foto: B. N.)
Empresa

L’EFA fixa els criteris per a una reactivació econòmica

Les comunicacions, l'augment del PIB o la disminució de la pressió fiscal són elements clau per a l'entitat

L'Empresa Familiar Andorrana (EFA) ha fixat els criteris per a una reactivació econòmica segons diversos conceptes com ara les comunicacions, l'augment del Producte Interior Brut (PIB), la disminució de la pressió fiscal, la contractació de personal més preparat que vingui de fora del país, i la negociació de l'acord d'associació amb la Unió Europea (UE). En relació a aquest punt considera que no hi ha hagut una reflexió prèvia als continguts de la negociació, que cal reforçar l'equip negociador, explicar els escenaris alternatius i el cost de l'acord que es proposa, i analitzar les oportunitats que es poden derivar per a Andorra de l'entrada al mercat interior i de l'assumpció del dret comunitari.

El secretari general de l'EFA, Joan Tomàs ha dit que "quan es van iniciar les converses es feia referència a l'Espai Econòmic Europeu i ara va més enllà del marc regulador entre aquest organisme i la Unió Europea". Segons Tomàs "es poden demanar contrapartides importants per desenvolupar l'economia de serveis i les comunicacions" i el president de l'EFA, Francesc Mora ha subratllat en relació a l'acord que "hem de saber les obligacions, els costos i la capacitat de finançament".

L'acord d'associació ha estat un dels eixos de la roda de premsa durant la qual també s'ha analitzat la situació econòmica. Francesc Mora s'ha referit al PIB que no ha recuperat el nivell dels anys 2006 i 2007 i que se situa en l'1,9%. "Hi ha països com Irlanda que estan al 7,8%, o Malta al 6,6%. Un dels objectius ha de ser millorar això". També ha fet esment a l'augment de la pressió fiscal, que segons Mora, va en detriment que l'economia sigui més competitiva. "Entre el 2010 i el 2017 hem passat del 19% al 24%, superior a països de la Unió Europea". L'ideal seria, en paraules de Mora, arribar al 3% del PIB "perquè estem creixent menys que els nostres veïns i això no havia passat"

El desenvolupament de l'economia va lligat al de les comunicacions. Des de l'EFA s'ha tornat a posar de manifest la necessitat de disposar d'un aeroport internacional, reconegut per la Unió Europea com a zona franca i que pugui rebre vols des de fora de l'espai Schengen. Tot i considerar que seria ideal, en l'àmbit de la sobirania, un aeroport dins del país, ara per ara l'EFA dona suport al de la Seu d'Urgell. Així mateix, creuen necessari que hi hagi un heliport. Mora lamenta que encara no hi sigui i ha afegit que desconeix en quin punt està el tema, tot i que "entenem que el Govern hi està treballant". En relació amb l'aeroport, l'EFA organitzarà el mes vinent el fòrum "Una estratègia aeroportuària per a Andorra".

En un altre ordre de coses, l'EFA continuarà treballant per reforçar els sectors tradicionals, transformar el PIB en activitats de més valor afegit i identificar l'Andorra del futur al voltant de conceptes com la sostenibilitat, el medi ambient i l'educació (seguint les directrius de l'ONU a través dels seus objectius 2030), a més de dur a terme una reflexió sobre el model d'immigració tenint en compte que Andorra és un país de serveis i que cal disposar de gent preparada.

Finalment, l'EFA crearà una secció jove i organitza una conferència per al pròxim dia 25 i mantindrà molts contactes a escala internacional amb l'European Family Business, la Family Business Network, l'Instituto de l'Empresa Familiar, la Trobada d'empresaris Iberoamericans i l'Associació Catalana d'Empresa Familiar.