Una imatge de l'acte que s'ha celebrat amb motiu de l'inici de les obres. (Foto: Andbank)
Sector financer

lnici de les obres de l’SJD Pediatric Cancer Center Barcelona que ha comptat amb l’aportació d’Andbank

Més de 100.000 particulars, 150 empreses i deu donants fundadors han fet possible la viabilitat del projecte

L’Hospital Sant Joan de Déu ha celebrat aquest dijous l’inici de les obres del futur SJD Pediatric Cancer Center Barcelona -el que ha de ser un dels centres d’Oncologia pediàtrica més grans d’Europa- amb un acte festiu en el qual hi han participat molts dels donants que, amb les seves aportacions al projecte, han contribuït a fer-lo possible. Cal recordar, en aquest sentit, que Andbank s'ha implicat en la construcció d'aquest centre.

Sant Joan de Déu ha volgut celebrar la col·locació simbòlica de la primera pedra de l’SJD Pediatric Cancer Center Barcelona amb una festa en el decurs de la qual els donants han ajudat a construir les paraules “Para los valientes” amb 100.000 peces. Aquesta gran escultura –farà tretze metres de llarg per 60 centímetres d’alçada- presidirà l’entrada del vestíbul del nou centre. Si bé el nou centre serà una realitat gràcies als milers de donacions rebudes per part de la societat civil, l’inici de les obres no hagués estat possible sense l’aportació feta pels deu donants fundadors del projecte que, a més d’haver-li donat un important suport econòmic, en la majoria dels casos formen part d’una comissió assessora que vetllarà pel seu desenvolupament durant la seva execució. Aquests donants fundadors són la Fundació Leo Messi, Fundació Barça, Mª Ángeles Recolons, Stavros Niarchos Foundation, Fundació Bancària “la Caixa”, Andbank, Esteve, Fundació Nou Mil·lenni, Grup Simm Imatge Mèdica i una desena d’entitats que prefereix mantenir l’anonimat.

Des del febrer de 2017, data en què es va llançar la campanya #ParaLosValientes per recollir l’import necessari per construir a Barcelona el centre d’oncologia pediàtrica més gran d’Europa s’han recaptat 30 milions d’euros. Es tracta de la quantitat més alta recaptada entre la societat civil a Espanya per a un projecte d’aquestes característiques. La campanya #ParaLosValientes va comptar amb la participació i ajuda del futbolista professional Leo Messi que, juntament amb pacients de l’Hospital, va protagonitzar uns emotius vídeos que tenien com a objectiu donar visibilitat a la campanya de captació de fons.

Com a resultat, al llarg del darrer any i mig, milers de particulars i un elevat nombre d’empreses i entitats de diferents àmbits han respost a la crida. Més de 100.000 particulars han col·laborat econòmicament en el projecte fent donacions i participant en alguna de les 191 iniciatives solidàries que s’han organitzat per recaptar fons, com venda de calendaris, escuts solidaris, organització de curses, festes o aniversaris. La campanya també ha comptat amb la participació d’un gran nombre d’empreses, més de 150, que amb les seves donacions han contribuït a assolir la xifra necessària.

L’Hospital Sant Joan de Déu és un centre dedicat exclusivament a l’atenció materno-infantil, centre de referència a Espanya per a l’atenció del càncer infantil i de referència internacional per al tractament de determinats tipus de tumors. És l’hospital que més casos de càncer infantil atén a Espanya (i un dels primers a Europa): 215 casos nous cada any i 70 més per recaigudes o segona opinió.

Sant Joan de Déu és un dels pocs centres europeus que compta amb un banc exclusiu de tumors pediàtrics, amb un gran potencial per a la recerca. Els seus professionals apliquen un model d’investigació traslacional que combina l’assistència amb la recerca per tal que els pacients es puguin beneficiar el més aviat possible dels tractaments més avançats.