Les obres per portar la cogeneració al Tarter ja estan en marxa. (Foto: A. H.)
Les obres per portar la cogeneració al Tarter ja estan en marxa. (Foto: A. H.)
Les obres per portar la cogeneració al Tarter ja estan en marxa. (Foto: A. H.)
Energia

La cogeneració arribarà al Tarter aquest desembre

FEDA ha adjudicat una primera fase del projecte que ha costat 166.619 euros

Soldeu es va convertir a finals del 2016 en la primera localitat del país en utilitzar la cogeneració com a font d'energia. Dos anys després, el Tarter es convertirà en la segona. Els treballs per connectar la central de cogeneració de Soldeu (ubicada al costat de la carretera general 2, a l'alçada d'Incles) amb el poble del Tarter, ja estan en marxa. D'aquesta manera, segons han confirmat fonts de Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA), aquest mes de desembre aquest sistema sostenible de creació d'energia (que proporciona de manera simultània energia tèrmica i elèctrica) ja haurà arribat al Tarter.

Concretament, les obres que s'estan realitzant en l'actualitat consisteixen en la primera fase d'aquesta extensió de la cogeneració cap al Tarter, han explicat des de FEDA. Una fase que ha costat 166.619 euros, per uns treballs que tenen una durada prevista de dos mesos i mig. Les obres consisteixen en fer passar els tubs urbans d'aigua calenta pel subsol, motiu pel qual s'està aixecant el terra a tota la zona de la recta d'Incles. Paral·lelament, també s'ha d'instal·lar als clients un intercanviador de calor, o subestació.

En l'estadi inicial, seran dos clients del Tarter els que s'embrancaran a la xarxa de calor, així com també un client de Soldeu. En una segona fase, que la parapública confia que estigui finalitzada l'estiu de l'any vinent, almenys un client més del Tarter entrarà també dins d'aquesta xarxa de cogeneració.

Fonts de FEDA han confirmat que la idea és seguir estenent la cogeneració per la zona, fins on la "limitació física" ho permeti. En paral·lel, s'estan desenvolupant altres projectes de cogeneració al país per ampliar a d'altres zones aquest model sostenible. Concretament, s'està construint una planta al Pas de la Casa, que estarà enllestida el 2021. Per produir energia s'utilitzarà, igual que ho fa la central de Soldeu, el gas natural liquat.

A més, s'està construint una instal·lació a la Comella, que en aquest cas permetrà aprofitar la calor del Centre de Tractament de Residus (Ctrasa), i que donarà servei de calefacció a unes 2.000 llars d'Andorra la Vella. En un primer estadi s'abastirà el centre esportiu dels Serradells, i ja estarà en funcionament l'any vinent.