La 40a Fira concurs de bestiar celebrada a Andorra la Vella aquest dissabte. (Foto: M. P.)
Un moment de la 40a Fira concurs de bestiar celebrada a Andorra la Vella aquest dissabte. (Foto: M. P.)
Un moment de la 40a Fira concurs de bestiar celebrada a Andorra la Vella aquest dissabte. (Foto: M. P.)
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, dura la presentació de la 40a Fira concurs de bestiar celebrada a Andorra la Vella aquest dissabte. (Foto: M. P.)
Una de les guanyadores de la 40a Fira concurs de bestiar celebrada a Andorra la Vella aquest dissabte. (Foto: M. P.)
El cap de Govern, Toni Martí, entregant un reconeixement a Casimir Arajol per la seva trajectòria a la fira. (Foto: M. P.)
La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, entregant un reconeixement a Sergi Mas per la seva trajectòria en l'elaboració dels cartells de la fira aquest dissabte. (Foto: M. P.)
Innovació

Fins a 32 explotacions i 202 caps de bestiar participen en la 40a edició de la Fira concurs de bestiar

La totalitat de la carn de boví present a la fira compta amb el segell de qualitat de la Unió Europea

Fins a 202 animals i 32 explotacions han participat aquest dissabte en la 40a Fira concurs de bestiar celebrada a Andorra la Vella. Aquestes xifres, que suposen un lleuger augment respecte les dades de l'any passat, han estat molt a prop d'arribar al rècord aconseguit fa pocs anys on hi van participar 211 animals. Durant l'esdeveniment, s'ha fet l'entrega de premis a diverses categories de bestiar de la mà de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que ha definit la jornada com una fira "activa", "dinàmica" i "amb bon estat de salut". Cal destacar, a més, que tota la carn de boví que ha estat present a la fira ja compta amb el segell de qualitat de la Unió Europea.

D'altra banda, Calvó ha posat en relleu que Andorra ha de saber fer prevaldre les especificitats en les reformes que impliquen obrir-se a l'exterior, i ha apuntat que això és el que s'ha fet en l'acostament a Europa. D'aquesta manera, gràcies a l'acord de la lliure circulació de mercaderies, on el país gaudirà d'una liberalització del conjunt de productes, es permetrà consolidar "la relació entre els colliters i els fabricants per a diversificar el sector pel bé de la ramaderia i del país". A més, aquest acord permet "respectar els trets andorrans" i la "millora de la situació" actual. En aquest sentit, la ministra ha afirmat que "aquesta és l'Andorra que volem, un país homologat que pugui sortir més enllà de les seves fronteres". Tot i això, Calvó ha remarcat que existeix un "neguit" per part del sector de cara al futur tot i que ja estan planificant "un full de ruta" que permeti diversificar les explotacions i mantenir els ingressos que fins ara té el sector.

La ministra ha fet balanç sobre el ministeri que encapçala mesos abans de que acabi la legislatura. En aquest sentit, Calvó ha informat que s'està treballant en desenvolupar els últims articles de la llei d'agricultura i ha recordat la recent aprovació d'un reglament que afegeix ajuts a favor de la biodiversitat en les que ja s'hi han sumat algunes explotacions. A més, ha manifestat la creació d'un nou segell de qualitat per al vi.

En aquesta fira, que ha comptat amb la presència de diferents autoritats del país, s'ha fet un reconeixement a dues persones que han estat molt implicades durant aquests anys. D'una banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha lliurat el reconeixement a Casimir Arajol, per la seva trajectòria i dedicació i la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha homenatjat a Sergi Mas, per l'elaboració dels cartells de la fira en la seva trajectòria.