El ministre portaveu, Jordi Cina, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: M. M.)
Sector públic

El preu mínim del tabac es fixarà respecte al diferencial actual amb Espanya

El projecte de llei preveu sancions de fins a 60.000 euros per aquells que no compleixin o fins i tot la retirada de la llicència

Andorra finalment establirà un preu mínim del tabac i ho farà a partir del diferencial de preu actual més petit respectes als dos països veïns, és a dir, respecte al preu espanyol. Així ho estableix el projecte de llei de regulació de l’establiment de preus mínims de venda dels productes del tabac que ha estat aprovat aquest dimecres pel consell de ministres i que ara entra, en format d'urgència, a tràmit parlamentari. La nova normativa obligarà a tots els comerços que venguin tabac i també productes relacionats a fer-ho a partir d'un preu mínim i també prohibirà la promoció o el regal de productes del tabac. A més, el document estableix una limitació del valor dels articles que s’utilitzin per promocionar els productes del tabac a un 5% del preu de venda al públic del mateixos articles que es pretenen promocionar.

D'aquesta manera, l'executiu fixa per primera vegada una llista de preus mínims i intenta així complir amb el compromís de no augmentar el diferencial respecte als països de la Unió Europea, seguir lluitant contra el frau i el contraban i preservar “la competitivitat sense impulsar uns preus que siguin agressius que ens van fer entrar en la deriva d'un creixement del contraban, que es produeix sobretot al Pas de la Casa”, ha ressaltat de manera insistent el ministre portaveu, Jordi Cinca.

Malgrat que no s'ha avançat quin preu s'establirà a partir d'ara, el titular de Finances ha exposat que la idea és mantenir el diferencial actual a la vegada que s'impedeix que a la llarga es pugui augmentar i, per tant, abaixar el cost d'un cartró o paquet comprat a Andorra. Per tant, tot fa pensar que el preu que respecti el diferencial amb Espanya serà el que es mantindrà. Cinca ha volgut deixar clar que aquest nou text legal no afecta “en res” a la implementació de taxes i impostos relacionats amb el producte i que el Govern els seguirà implementant en funció dels increments als països veïns.

Serà una comissió, formada per dos representants del Govern, un fabricant de tabac i un representant dels comerciants, qui haurà d'establir el primer preu mínim del paquet per categoria i marca i haurà de ser una decisió presa per unanimitat. S'elevarà a l'executiu i aquest l'aprovarà, si creu convenient la proposta. Un cop aprovada aquesta llista de preus mínims la comissió es dissoldrà i la revisió del preu mínim es podrà produir sempre i quan hi hagi un augment de preu en el país veí que hi hagi el diferencial més baix. En aquests casos, el Govern aprovarà la modificació mitjançant un decret.

Sancions i el punt vista del sector 

El projecte de llei també preveu sancions de fins a 60.000 euros per aquells que no compleixin o fins i tot la retirada de la llicència. Hi ha un “ple suport de la indústria” i “un ampli suport en el sector comercial”. Cinca ha justificat aquest matís perquè el Govern no ha aconseguit reunir-se amb tots els actors d'aquest sector sinó amb “prop del 70% i sabem que hi ha qui pot pensar diferent”. El ministre portaveu ha ressaltat que el projecte de llei permet la durabilitat del negoci del tabac al llarg del temps. Pel que fa al gran diferencial de preu que hi seguirà havent amb França, ha argumentat que el que fa l'executiu andorrà és lluitar i preservar la competitivitat de la indústria.