El ministre de Finances, Jordi Cinca, durant una roda de premsa. (Foto: Arxiu ANA)
Sector públic

El Govern introdueix una proposta legislativa per fomentar l'administració electrònica

Els empresaris pagaran una taxa de 50 euros per al tràmit de dipòsit de comptes presencial

Aprofitant el tràmit legislatiu del projecte de pressupost 2019 s'han inclòs diverses disposicions finals al projecte de llei que modifiquen altres lleis vinculades als comptes de l'Estat. Així, es modifiquen, entre altres, la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, la Llei de l’impost general indirecte i la Llei de la comptabilitat dels empresaris.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha explicat en detall que la Llei de comptabilitat dels empresaris es modifica per introduir una taxa de 50 euros per al tràmit de dipòsit de comptes quan es faci de forma presencial. L’objectiu és fomentar l’administració electrònica, i alhora la mesura permet sufragar les despeses vinculades a la gestió dels comptes en paper. No obstant això, els dos primers anys es preveu una bonificació del 50 i del 25% respectivament.

D'altra banda, la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal es modifica per deixar clar que el marc pressupostari només s’ha d’aprovar a l’inici de la legislatura i actualitzar durant el mandat en base als tancaments, i per simplificar el càlcul de la despesa màxima permesa. Aquestes modificacions, però, tindran efecte a partir del pressupost 2020, i per tant el que s’ha presentat s’adapta a la normativa vigent. Es fixa, també, el màxim de dèficit permès en l’1% del PIB.

També es modificarà la Llei de l’impost general indirecte (IGI) per considerar com a no subjecte a l’impost les transmissions 'mortis causa' de béns immobles afectes a l’activitat d’arrendament o de promoció, urbanització, construcció o rehabilitació d’edificacions. Així s’equipara el tracte fiscal a les mateixes operacions per l’impost de transmissions patrimonials (ITP).